Halattraction

Tweede jaar op rij geen carnaval in Halle: "Nog nooit gebeurd sinds WO II"

Vandaag op 11 november start normaal gezien traditiegetrouw het carnavalsseizoen. Maar dat valt door corona in het water. Ook in Halle zal er in maart 2021 waarschijnlijk geen optocht zijn. Voor het tweede jaar op rij al. Een triest unicum voor de carnavalsgroepen daar. Want dat is sinds Wereldoorlog II nog nooit gebeurd.

Tijdens de eerste lockdown in maart van dit jaar kon het carnavalsfeest in Halle niet doorgaan. En ook voor volgend jaar ziet het er niet goed uit. De traditionele start op 11 november is dan ook een trieste dag voor de vele carnavalsgroepen in Halle. Ook voor de ex-prinsen die zich verenigen bij 'De Prinsen van Tastendeuvel'. Chris De Greef: "Het is een lege dag vandaag. De eerste 11de november zonder de start van het carnavalsseizoen. Dat is al van de Tweede Wereldoorlog geleden. En een groot gemis. Want carnaval is zoveel meer dan je verkleden. Het sociale aspect is het allerbelangrijkste. Die drie dagen carnaval zijn de kers op de taart. Maar de tijd die we in de hangaar doorbengen als we de wagens in elkaar steken, of op café zitten voor de vele vergaderingen, en de repetities, dat is voor ons carnaval", vindt De Greef.

We nemen geen genoegen met een klein evenement. Het is alles of niets. 

Chris De Greef, ex-Prins Carnaval Halle

Mocht het carnaval in 2021 toch kunnen doorgaan, dan zijn de carnavalisten er helemaal klaar voor. "Onze praalwagens staan klaar om uit te rijden vermits het carnaval in Halle nét werd afgelast voor de eerste lockdown. Maar we willen er dan wel helemaal voor gaan. We nemen geen genoegen met een klein evenement. We hebben er allemaal heel hard voor gewerkt en kijken er enorm naar uit. Maar dan willen we het wel vieren zoals het hoort, want die traditie is enorm belangrijk." 

Afgetrainde carnavalisten

Maar voorlopig liggen alle voorbereidingen stil en zoeken de Hallenaren andere afleidingen. "Ik zie dat er meer gesport wordt onder de carnavalisten. Ik denk dat we allemaal erg afgetraind gaan zijn als we weer buiten komen", zegt Chris lachend.  "En waarschijnlijk zullen we ook heel snel dronken zijn. Maar dat nemen we er allemaal graag bij. Als we maar weer buiten mogen komen en kunnen vieren. Dat is het allerbelangrijkste."

Meest gelezen