Persconferentie prodemocratische parlementsleden die hun ontslag aankondigen
AFP or licensors

Voltallige prodemocratische oppositie Hongkong neemt ontslag

In Hongkong heeft een groep van vijftien prodemocratische parlementsleden gezamenlijk ontslag genomen. Ze doen dat uit protest tegen de uitsluiting van vier parlementsleden door het Chinese Volkscongres in Peking. Peking heeft namelijk een resolutie aangenomen die toestaat politici te ontslaan die als een bedreiging voor de nationale veiligheid worden beschouwd. De vijftien parlementsleden zullen morgen hun ontslagbrieven indienen.

"We komen op voor het volk in Hongkong en voor democratie, om een autoritaire regering te bestrijden", zei Wu Chi-wai, voorzitter van de Democratische Partij. De vier parlementsleden werden uitgesloten, nadat het Chinese Volkscongres, dat is het Chinese parlement, een nieuwe resolutie had aangenomen.

In die resolutie staat dat parlementsleden hun zetel moeten inleveren, zonder een gerechtelijk vonnis, als ze pleiten voor de onafhankelijkheid van Hongkong, de nationale veiligheid in het gevaar brengen of buitenlandse krachten helpen om zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden, aldus het staatspersbureau Xinhua.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

"Niet loyaal tegenover de wet"

De regering in Hongkong maakte na het afkondigen van de resolutie de beslissing bekend om de vier uit te sluiten. Regeringsleider Carrie Lam verklaarde aan journalisten dat de vier er niet in waren geslaagd om zich voldoende loyaal te tonen tegenover deze wet.

We beleven een moeilijke tijd, maar we blijven vechten voor democratie

Voorzitter van de Democratische Partij.

Maar Wu Chi-wai, de voorzitter van de Democratische Partij, ging daar later op een persconferentie tegenin en zei dat er geen reden was om de parlementsleden te weren. Hij noemde Lam "de handpop van de centrale regering". Wu zei ook dat de nieuwe resolutie van het Volkscongres een truc is van Peking om het semi-autonome bestuur van Hongkong naar zich toe te trekken. "We beleven een moeilijke tijd, maar we blijven vechten voor democratie", zei Wu.

(Lees verder onder de foto)

Persconferentie prodemocratische parlementsleden die hun ontslag aankondigen
AFP or licensors

"Aanval onafhankelijkheid"

Wu motiveerde ook waarom de voltallige oppositie opstapt na de uitsluiting van de vier parlementsleden. "We komen op voor het volk in Hongkong en voor democratie, om een autoritaire regering te bestrijden." De prodemocratische parlementsleden hadden 19 van de 70 zetels in totaal. 

Het Verenigd Koninkrijk, de vroegere kolonisator van Hongkong, heeft de uitsluiting van de vier parlementsleden al veroordeeld. "De beslissing van China om verkozen prodemocratische parlementsleden willekeurig uit te sluiten, is een nieuwe aanval op de hoge mate van onafhankelijkheid van Hongkong", zei buitenlandminister Dominic Raab.

Meest gelezen