Photo News

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken geeft toe dat bedenkingen bij corona-app ongegrond waren

Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang, geeft toe dat zijn bedenkingen over de privacy gevaren van de corona-app ongegrond waren. Dat heeft hij gezegd in De Afspraak op Canvas. Een maand geleden had Van Grieken op een debat van een studentenvereniging gezegd dat hij de app Coronalert niet zal downloaden omdat hij de Belgische staat niet vertrouwt. 

“Mijn bedenkingen betreffende de privacy waren ongegrond, ik moet dat eerlijk achteraf kunnen zeggen,” geeft Tom Van Grieken toe in De Afspraak.  “Ik heb de app nog steeds niet geïnstalleerd, maar achteraf gezien zou ik hem beter wel geïnstalleerd hebben.”  

Op een debat van de studentenvereniging LVSV midden oktober had de Vlaams Belang-voorzitter gezegd dat hij de Belgische staat niet vertrouwt: “De overheid hoeft niet te weten waar ik ben. Ik vind dat een beetje beangstigend.” 

Anonieme lijst cijfers

Nochtans weet de Belgische overheid helemaal niet waar je bent geweest als je de Coronalert-app geïnstalleerd hebt. De app registreert via Bluetooth welke gsm er de laatste tijd dicht in de buurt is geweest bij een andere gsm met de app. De info die de app bijhoudt is een anoniem lijstje van cijfers die telefoontoestellen voorstellen, en dus geen namen of telefoonnummers. De overheid weet dus niet wie met wie in contact is gekomen.

VB-voorzitter Van Grieken kreeg heel wat commentaar op zijn uitspraak van andere politici. Die riepen op om de app vooral wél te installeren en benadrukten dat de privacy en veiligheid gegarandeerd zijn. 

Wanbeleid regering

In de Afspraak verduidelijkt Van Grieken dat hij zijn uitspraak deed in de ruimere context van het coronabeleid van de regering. Hij zegt dat hij het erg wrang vindt dat mensen gevraagd werd om hun gegevens achter te laten in horecazaken, maar achteraf hoorden dat de overheid daar niets mee doet. “De regering was geen toonbeeld van een goede aanpak van deze crisis”

Toch gaat Van Grieken ook vandaag de app niet installeren. “De app is niet de wonderoplossing. Het is een van de vele factoren, naast massaal testen, een mondmasker dragen en een vaccin. Als het zo geweldig is, verplicht dan de app.” De voorzitter benadrukt wel dat hij zich gaat laten vaccineren eens dat een optie is. 

Meest gelezen