Radio 2

Vlamingen verzorgen graven van Britse soldaten van wie de familie door corona moest thuisblijven

In de Westhoek liggen de begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog er heel stil bij, nu er door COVID-19 geen toeristen uit het buitenland op bezoek kunnen komen. Door familieleden wordt zo'n bezoek vaak ook gebruikt om het graf van een soldaat mooier te maken, of dingen te herstellen die kapot zijn. Dat kan nu niet, maar sommige vrijwilligers doen dat voor hen. 

Jan Fieuw is een van hen. Hij is herdenkingskunstenaar en bezig met allerlei projecten, maar het hele jaar door bekijkt hij ook graven en herstelt gedenkplaatjes of andere voorwerpen die bij een graf horen. Nadat hij iets hersteld heeft, telefoneert hij vaak naar de familie, of bezorgt hen een foto. "De dankbaarheid van die families is gigantisch", zegt Jan Fiew. 

“Voor mijn herdenkingsproject "A Message in a Poppy" bezoek ik de begraafplaatsen al jaren. Als ik kapotte of weggewaaide herdenkingsitems aantref, plaats ik die terug of voer ik herstellingen uit. Dat is sterker dan mezelf. Ik kan geen zaken kapot laten liggen die mensen maakten om hun geliefden te eren. Op Buttes New British Cemetery in Zonnebeke heb ik bijvoorbeeld een gebroken gedenkplaat gelijmd en gerestaureerd. De begraafplaatsen liggen er nu verlaten bij, maar de Commonwealth War Graves Commission verdient een pluim voor haar piekfijn onderhoud, ook in deze moeilijke coronatijden.”

Meest gelezen