Video player inladen...

Professor Bart Kerremans: "Trump plant geen staatsgreep, maar zal verlies nooit toegeven"

De Amerikaanse president Trump plant geen staatsgreep, maar hij zal nooit zijn verlies toegeven. Dat zegt Amerika-kenner Bart Kerremans in "De afspraak". 

De laatste dagen was er wat ophef over het feit dat Trump zijn minister van Defensie en twee andere hoge functionarissen had ontslagen. Er groeide daarom bezorgdheid over de motieven van Trump en er werd gesuggereerd dat hij uit zou zijn op een staatsgreep. 

Maar daar is niets van aan, zegt Kerremans. "Het idee dat hij een staatsgreep aan het plannen zou zijn, wordt voor een stuk afgeleid van wat nu in het Pentagon is gebeurd (het ontslag van de minister, red.) en de verwachting dat de stoelen van Gina Haspel, de directeur van de CIA, en van Chris Wray, het hoofd van de FBI, aan het wankelen zijn."

"Maar als je kijkt naar de gemeenschappelijke noemer, dan zijn dat drie figuren die gebotst hebben met Trump. Dat hij hen nu nog opzij zet, is persoonlijke rancune. Tijdens zijn hele presidentschap is hij zo omgegaan met mensen die hem tegen de kar zijn gereden", zegt Kerremans. 

Er mag dan geen staatsgreep gepland zijn, toch is de huidige situatie de zwaarste stresstest van het Amerikaanse systeem sinds het einde van de burgeroorlog. Gaat men een man die verloren heeft maar zich vastklampt aan de presidentiële stoel wegkrijgen? "De grote verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de Republikeinse leiders. Zij zullen hem op een bepaald moment moeten zeggen: Mr. president, it's over and out."

"Trump zal zijn nederlaag niet toegeven op 20 januari 2021, of 2022 of 2023. Volgens mij zal hij zijn nederlaag nooit toegeven", stelt Kerremans, en de kans dat hij aanwezig zal zijn bij de machtsoverdracht aan Joe Biden is dan ook bijzonder klein. 

Bekijk hier het hele gesprek met Kerremans:

Video player inladen...

Meest gelezen