James Arthur Photography

Beroepsorganisatie luidt de alarmbel: "Zorgkundigen zijn de uitputting nabij"

Uit een bevraging van BEFEZO, de Belgische federatie van zorgkundigen, blijkt dat de zorgkundigen er door zitten en van dag tot dag leven. Bijna 4 op de 10 zeggen dat er heel wat van hun collega's langdurig afwezig zijn, 7 op 10 vragen ondersteuning. 

Zorgkundigen helpen verpleegkundigen in ziekenhuizen, rust- en verzorgingscentra en in de thuiszorg. Ze doen hun werk vaak in de schaduw. Ze staan tijdens de coronacrisis niet vooraan maar meteen achter de vuurlinie en ook dat dat laat zijn sporen na. Dat blijkt uit een bevraging van beroepsorgnisatie BEFEZO bij haar haar 3.700 leden.

40 procent van de zorgkundigen maakt voor de tweede maal een uitbraak van nabij mee. Gevolg is dat ook zij rechtstreeks getroffen worden door het virus. "Velen vallen uit omdat ze positief testen en in quarantaine moeten. Sommigen die positief testen, werken gewoon verder omdat het niet anders kan", aldus BEFEZO.

Langdurig afwezig

"Binnen onze bevraging merken we op dat 38 procent van de zorgkundigen aangeeft dat er heel wat personeelsleden langdurig afwezig zijn. De rek is er volledig uit. Men wil wel nog, maar men kan gewoon niet meer," zegt Paul Cappelier van BEFEZO. "73 procent geeft aan dat er grote nood is aan ondersteuning."

Vrijwilligers gezocht

Daarom vraagt Cappelier ook dat vrijwilligers zich melden. "Je kan gewoon contact opnemen met een woonzorgcentrum in je buurt. Of je kan intekenen op de verschillende initiatieven zoals van het Rode Kruis,  Help De Helpers, Help De Helden en Vlaanderen Helpt. Er zijn verschillende fora waar mensen zich kunnen registreren als ze willen helpen."

Meest gelezen