Ron Klain en Joe Biden in 2014
AFP or licensors

Verkozen VS-president Joe Biden kiest ervaren Ron Klain als stafchef Witte Huis

Joe Biden wil zijn adviseur Ron Klain benoemen als stafchef in het Witte Huis. Klain is een bekend gezicht binnen de Democratische partij. Hij was eerder ook al twee jaar stafchef van Biden toen die vicepresident was onder president Barack Obama. Klain was in 2014 bovendien ook ebola-coördinator van de Verenigde Staten. 

De verkozen president Joe Biden is volop bezig met het samenstellen van zijn kabinet. Zijn stafchef heeft Biden al gekozen. Dat wordt Ron Klain, een man met veel politieke ervaring.

Ron Klain en Joe Biden kennen elkaar al een lange tijd. In 1989 toen Biden senator voor de staat Delaware was, werkte Klain ook al voor hem. Klain is dan ook een bekend gezicht binnen de Democratische partij. Hij was in de jaren 90 de stafchef van vicepresident Al Gore onder president Bill Clinton. Later was hij ook twee jaar de stafchef van Biden toen die vicepresident was onder president Barack Obama. Klain voegde zich begin dit jaar bij het campagneteam van Biden en was een van zijn belangrijke adviseurs.

Biden vindt dat Klains jarenlange ervaring hem goed heeft voorbereid op de rol van stafchef in het Witte Huis. "Ron Klains uitgebreide en diverse ervaring en zijn vermogen om samen te werken met mensen van alle politieke overtuigingen, zijn precies wat ik nodig heb in een stafchef van het Witte Huis nu we een crisis het hoofd moeten bieden en ons land opnieuw moeten verenigen", laat Biden weten op Twitter.

(Lees verder onder de tweet) 

Ron Klain werd al langer genoemd als kanshebber voor de rol als stafchef. Hij zegt in een tweet dat hij vereerd is met het vertrouwen van Joe Biden en dat hij alles in het werk zal stellen om een getalenteerd en divers team te leiden in het Witte Huis.

(Lees verder onder de tweet)

Klain had eerder veel kritiek op Trumps coronabeleid. Hij heeft ervaring op het gebied van volksgezondheid. In 2014 was hij ebola-coördinator van de Verenigde Staten. Met de keuze voor Klain als stafchef geeft Biden aan dat hij het als een prioriteit ziet om de coronapandemie onder controle te krijgen. 

Ondertussen heeft president Donald Trump zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen nog altijd niet toegegeven. Hij blijft de uitslag aanvechten en lijkt niet van plan om de macht over te dragen aan zijn opvolger Joe Biden. Onze correspondent Björn Soenens geeft in "Het Journaal" een stand van zaken.

Video player inladen...

Meest gelezen