Radio 2

Cameraschild in Geraardsbergen en Lierde vanaf de zomer: “Via nummerplaten zien we wie iets mispeutert”

In Geraardsbergen en Lierde komen er 6 camera’s om verkeersoverlast en criminaliteit tegen te gaan. Het gaat om ANPR-camera’s die nummerplaten herkennen en zo meteen kunnen nagaan wie iets op zijn kerfstok heeft. “De politie kan zo snel ingrijpen”, klinkt het. Volgende zomer moeten de camera’s er staan en werken.

Geraardsbergen en Lierde plaatsen binnenkort 6 camera’s op belangrijke invalswegen om de veiligheid binnen de gemeenten te vergroten. “We willen op elk moment weten wie er zich op ons grondgebied bevindt”, vertelt burgemeester van Lierde Jurgen Soetens (CD&V). “Zo kunnen we snel reageren als er iets misloopt.”

We kunnen aan de nummerplaat zien wie geen verkeersbelasting heeft betaald en wie een strafblad heeft

Nummerplaatherkenning

“Er komen ANPR-camera’s in de omgeving die 24 op 24, 7 dagen op 7, elk kenteken zullen scannen”, gaat Soetens verder. ANPR staat voor automatische nummerplaatherkenning. “De gescande nummerplaten worden geconnecteerd met een databank waarin we kunnen zien of er verkeersbelasting is betaald . We krijgen ook een melding als iemand een strafblad heeft.  Zo hopen we niet alleen de verkeersveiligheid te verhogen maar ook de criminaliteit aan te pakken.” 

Gewestwegen

De camera’s worden geplaatst op de invalswegen. “Er komt een camera op de N8, de gewestweg tussen Geraardsbergen en Lierde. Er komt ook een camera op de N42 aan de grens met Zottegem. En dan worden er ook nog een aantal geplaatst in Geraardsbergen”, verduidelijkt Soetens. “Verder gaan we ook inzetten op de trajectcontrole op de N42 tussen de Astridlaan in Geraardsbergen en de Gentse Steenweg in Lierde. We hopen dat daardoor de snelheid op die plaats wat naar beneden gaat.”

De camera’s zullen in de komende maanden geïnstalleerd  worden. “Er moeten nog verbindingen worden gelegd, maar tegen de zomer zouden ze moeten werken”, aldus Soetens.

Meest gelezen