Radio 2

Decorbouwers richten pop-up studio Sinterklaastelevisieshow in na coronawerkloosheid: "Blij dat Sint ons werk geeft"

De decorbouwers van de Sinterklaastelevisieshow "Li(e)ve Sint", die komende zondag online van start gaat, zijn blij dat de stad Sint-Niklaas hen gevraagd heeft om het decor voor de show te bouwen. Het decor wordt geplaatst in de Christus-Koningkerk in Sint-Niklaas. Er heerst een algemene tevredenheid, voor nu toch: "Eindelijk wat werk in deze coronatijden."

Sinterklaas kan wegens het coronavirus dit jaar niet bij ieder kind apart op bezoek gaan, maar hij gaat digitaal in zijn "hoofdstad" Sint-Niklaas. Vier zondagnamiddagen wordt er een uitzending met de goedheilige bebaarde man gestreamd vanop de Christus-Koningkerk in Sint-Niklaas. Sinterklaas moet comfortabel zitten op zijn gezegende leeftijd dus wordt er voor de gelegenheid een pop-upstudio in elkaar gestoken met alle praktische en ook technische comfort. Bram Scheirs is opgelucht dat hij en zijn collega's de decors voor de studio mogen bouwen.

Ik ben blij dat Sinterklaas en de stad Sint-Niklaas aan ons gevraagd hebben om deze studio te bouwen

Decorbouwer Bram Scheirs

Decorbouwers

Om zo'n televisieproductie en de accomodatie in elkaar te steken zijn veel creatieve en technische handen nodig. Het decor in de studio moet vakkundig opgebouwd worden, en daar zijn decorbouwers voor nodig. Bram Scheirs is een van hen, hij is blij met het werk dat de Sint hem nu geeft: "Deze periode is al heel zwaar geweest voor mensen zoals ons, die werken in de audiovisuele sector. Onze eigen omzet is maar 10 procent meer van wat het was. Gelukkig hadden we nog een beetje reserve, maar het is echt heel zwaar geweest tot nu toe." (lees verder onder de foto)

Sommige werknemers van het bedrijf zitten al een jaar thuis: "Die hebben maar 70 procent van hun loon. Maar ze hebben een gezin en kinderen, het is voor iedereen in onze sector heel zwaar." Scheirs begrijpt dat deze periode moeilijk is voor iedereen: "Alle privé initiatieven van bedrijven liggen stil door corona, dat is te begrijpen. Als er toch nog iets van werk is, komt het van steden en gemeenten die nog iets willen proberen organiseren voor inwoners."

Dankbaar

Bij het bedrijfje werken 8 vaste medewerkers. Die zijn allemaal tot nu toe, tot de Sinterklaasshow in Sint-Niklaas, technisch werkloos geweest. Scheirs is dankbaar dat de stad hem en zijn collega-decorbouwers heeft gevraagd om de studio in elkaar te zetten. Sinterklaas is er dus niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen: "De Sint is lief geweest voor ons na een periode waarin we geen perspectief kregen voor de toekomst."

De Sint is lief geweest voor ons na een periode zonder toekomstperspectief
Decorbouwer Bram Scheirs

Scheirs verwacht niet dat er snel een grote verandering zal zijn voor de audiovisuele sector. "In het voorjaar zal het nog heel miniem zijn, tot het vaccin er is. Ik hoop dat het nadien allemaal weer zal opstarten. Het zal nodig zijn."

Geen sinecure

Maar voor nu is er even werk. En decors opbouwen is geen sinecure: "We zijn volop bezig met het opbouwen van de decors, de verlichting en de videoschermen. Die schermen zijn nodig om digitaal te kunnen streamen naar de kinderen thuis. Nadien zal er gerepeteerd worden en kan de show online gaan", zegt Scheirs. 

Vanaf vandaag worden er elke dag filmpjes op de website www.stadvandesint.be gezet. Komende zondag 15 november wordt het Sinterklaas-televisieprogramma "Li(e)ve Sint" dan live gestreamd vanuit de studio. Vier zondagen kan je de Sint aan het werk zien. 

Iedere woensdag is er een compilatie op verschillende regionale zenders zoals de Oost-Vlaamse regionale zender TV Oost, de Antwerpse regionale zender ATV en de Vlaams-Brabantse zender ROB. En op 6 december, dé dag van alle brave kindjes en de verjaardag van de Sint, kan je de slotshow ook online bekijken. Die dag is er het Grote Verjaardagsfeest met bijzondere gasten, veel verjaardagskaartjes, taart én geschenken.

Meest gelezen