Diensten intensieve zorg houden hart vast: "Een derde golf? Die kunnen we niet meer aan"

Een eventuele derde coronagolf kunnen de afdelingen intensieve zorg niet meer aan. Dat zeggen diensthoofden Elisabeth De Waele (UZ Brussel) en Dominique Benoit (UZ Gent) in "De afspraak" en "Terzake". "Een kerstgolf op intensieve? Die gaan wij niet opvangen. Daar zijn we niet toe in staat."

Het gaat stilaan beter met de coronacijfers. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt en ook de situatie op intensieve zorg gaat stilaan beter. "De dijken zijn niet gebroken", zegt Dominique Benoit, diensthoofd intensieve zorg aan UZ Gent, in "Terzake". "Maar het is wellicht heel nipt geweest. We kunnen nu niet de zorg bieden die we willen bieden."

"We hebben wel schrik voor wat komen zal", zegt ook collega Elisabeth De Waele in "De afspraak". Zij is diensthoofd van dezelfde afdeling, maar dan aan UZ Brussel. "Ik ben dan ook blij dat de regering op dit moment zegt dat we verstandig moeten blijven, ook al schijnt er licht aan het einde van de tunnel."

Bekijk hier het gesprek met Elisabeth De Waele in "De afspraak". De tekst gaat verder onder de video.

Video player inladen...

Want eens deze tweede golf voorbij is, mag er écht geen derde meer komen, benadrukken beiden. "Alle mensen in de zorg doen wat ze kunnen, voor alle patiënten", zegt De Waele, "maar ik zie elke dag hulpverleners uitvallen. De vraag is: hoe lang kunnen we dit nog opbrengen? Ik weet niet hoe lang we bereid zijn om deze krachttoer vol te houden. Wij kunnen dit niet aan."

"Na deze coronagolf komt er sowieso een nieuwe golf op ons af", zegt De Waele. "Die van de uitgestelde operaties en consultaties. Licht aan het einde van de tunnel? Daar vertrekt gewoon een nieuwe trein. Daarbovenop een derde coronagolf kunnen wij niet aan."

Ik weet niet hoe lang we bereid zijn om deze krachttoer vol te houden.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet vandaag vallen dat we Kerstmis "niet gaan vieren via Skype". Volgens hem moet het mogelijk zijn om drie of vier mensen uit te nodigen met de feestdagen, als we ons nu aan de maatregelen houden. Elisabeth De Waele is duidelijk: "Dan krijgen we een kerstgolf op intensieve. Die gaan wij niet opvangen, daar zijn we niet toe instaat."

"Vergeet niet dat het echt nipt geweest is. We hebben officieel wel 2.000 bedden, maar als je het allemaal goed wil doen, reken je beter op 1.500 bedden. Nu zit het zo goed als vol", zegt Benoit, die ook een derde golf vreest. Al kijkt hij vooral in de richting van de scholen. "Als we over drie of vier weken op pakweg 700 patiënten zitten en we krijgen dan een derde golfje, dan zal de piek niet te snel mogen komen. Dan moeten we snel ingrijpen."

Bekijk hier het gesprek met Dominique Benoit en biostatisticus Geert Molenberghs.

Video player inladen...

Meest gelezen