Foto: Facebook Carrera Neefs

Vlaams Belang start interne tuchtprocedure tegen Carrera Neefs die bloemen legde bij het graf van een SS'er: "Een domme actie"

Vlaams Belang start een interne tuchtprocedure op tegen Carrera Neefs, een gemeenteraadslid voor Vlaams Belang uit Wuustwezel. Dat bevestigt woordvoerder Jonas Naeyaert. Neefs heeft gisteren een foto op Instagram geplaatst waarop ze bloemen neerlegt op het graf van een beruchte SS'er. "Ik vergeet deze mensen ook niet", schreef ze erbij. 

Neefs deelde gisteren, op wapenstilstand, enkele foto's op haar Instagramaccount waar ze het kerkhof Ysselsteyn bezoekt, een Duitse militaire begraafplaats in Nederland. Daar legde ze in een traditionele Duitse jurk bloemen neer op het graf van Willem Heubel, een beruchte SS'er. 

"Tijdens de oorlog zijn er altijd meerdere kanten. Ik ben geen ontkenner, maar ik vergeet deze mensen ook niet", schrijft ze op Instagram. Na verontwaardigde reacties op sociale media laat Neefs nu weten dat ze nooit de bedoeling heeft gehad om een statement te maken, mensen te kwetsen of oorlog te verheerlijken. Ze vindt het jammer dat deze indruk is gewekt.

"We zitten verveeld met de kwestie, maar juffrouw Neefs werd gevraagd door een nabestaande die niet zelfstandig kan gaan om bloemen te gaan neerleggen. Die nabestaande blijft ook liever anoniem. Iedereen heeft volgens ons het recht om te rouwen", stelt Naeyaert. De partij heeft intussen wel beslist om een interne tuchtprocedure te starten tegen Neefs. 

Domme actie

De fractieleider van Vlaams Belang in Wuustwezel Marc Vanden Branden vindt het een domme actie. "Mijn grootouders en overgrootouders hebben gevochten in beide oorlogen. Eén van hen heeft in het verzet gezeten. Het laatste wat ik zou doen is bloemstukken leggen bij een SS'er. En bovendien is het slecht voor het imago van onze partij"

Mijn grootouders vochten in de oorlog. Het laatste wat ik zou doen is bloemen leggen bij een SS'er

Marc Vanden Branden, fractieleider Vlaams Belang Wuustwezel

"Wat er met Carrera moet gebeuren, dat is niet aan mij", zegt Vanden Branden. Het moet eerst verder onderzocht worden, want ze zou de bloemen er gelegd hebben op vraag van een man die slecht ter been was. Er werd ook een opmerking gemaakt over haar kledij, maar ze draagt die al zolang ik haar ken. Als ze echt sympathie voor de nazi's heeft, dan is ontslag nodig, maar ik denk dat dat hier niet het geval is." 

Meest gelezen