Jonas Roosens

Gemummificeerd lichaam gevonden in Antwerps appartement: hoe kan een lichaam zo goed bewaard blijven?

In een huurappartement aan het Schipperskwartier in Antwerpen is een gemummificeerd lichaam gevonden. Bij het opruimen van de flat vond de huisbaas het stoffelijk overschot in een kast. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het om de partner van de vorige bewoonster gaat. Hoe de vrouw overleden is, wordt nog onderzocht. Maar het is wel opvallend dat het lichaam zo goed bewaard is gebleven.  “Dat kan in uitzonderlijke omstandigheden: als het warm en droog is”, legt forensisch arts Wouter Van den Bogaert uit.

Het was de huisbaas die de lugubere ontdekking deed: toen hij zijn eigendom aan het opruimen was nadat de vorige bewoonster vertrokken was, vond hij letterlijk een lijk in een kast. Dat gebeurde al eind september, maar geraakte nu pas bekend. 

"Op dat moment ging het om een onbekend voorwerp, want het was nog niet duidelijk dat het een menselijk lichaam was. Na een onderzoek van de politie en de wetsdokter bleek dat het uiteindelijk wel te zijn", vertelt Kristof Aerts van het Antwerps parket aan Radio 2 Antwerpen. 

Door DNA-onderzoek kon het lichaam geïdentificeerd worden als een vrouw die geboren was in 1947, de partner van de vroegere bewoonster.

Geheugenverlies

Hoe en wanneer de vrouw precies is overleden, is nog niet duidelijk. "Het exacte tijdstip en de precieze doodsoorzaak kan men niet meer benoemen, gelet op de staat van het lichaam en de tijd die intussen is verstreken", verklaart Aerts. Mogelijk lag het lichaam al drie jaar in de kast, want in april 2017 vertelde de bewoonster aan buurtbewoners dat haar vriendin overleden was aan kanker, weet Het Laatste Nieuws. 

De federale gerechtelijke politie onderzoekt de zaak en gaat voorlopig uit van moord. Het vinden van de doodsoorzaak wordt echter niet gemakkelijk, want de overlevende bewoonster lijdt aan geheugenverlies.

Mummie

Het is alleszins vrij uitzonderlijk dat het lichaam toch redelijk goed bewaard is gebleven, het is als het ware gemummificeerd. “Mummificatie is een bijzondere vorm van bewaring van een stoffelijk overschot, waarbij het normale rottingsproces wordt afgeremd”, legt wetsdokter Wouter Van den Bogaert uit in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. 

In warme, droge omstandigheden kan zo’n mummificatie optreden. Dat is een extreme vorm van uitdroging
Forensisch arts Wouter Van den Bogaert

De forensisch arts was niet betrokken bij deze zaak. Maar een aantal keren per jaar krijgt hij zelf ook te maken met gemummificeerde lichamen. “In warme, droge omstandigheden kan zo’n mummificatie optreden. Dat is een extreme vorm van uitdroging”, kadert Van den Bogaert. “Door de droge omstandigheden, wordt de huid een lederachtig pantser rond het lichaam, waardoor de contouren van het lijk goed geconserveerd worden.”

Het verschil met het mummificeren zoals we dat kennen bij de Egyptenaren, is dat bij “natuurlijke” mummificatie de organen wel beginnen te rotten. De Egyptenaren voorkwamen dat door de organen weg te nemen en lijken te behandelen met zout, zodat ze snel opdroogden. Dat de organen bij het lichaam dat nu gevonden is in Antwerpen, waarschijnlijk wel enigszins gerot zijn, kan het moeilijk maken om er nog een doodsoorzaak uit te kunnen afleiden.

Beluister hier het gesprek met forensisch arts Wouter Van den Bogaert:

Meest gelezen