Caruur Volley

Gentse volleybalploeg helemaal in quarantaine: "Ik denk dat we besmet zijn via balcontact"

In Gent is de spelersgroep van Caruur Volley helemaal in quarantaine nadat de 9 spelers positief testten op corona. Ze zitten nog zeker tot zondag in afzondering en missen zo 1 competitiewedstrijd. De club vermoedt dat balcontact het virus heeft verspreid. "Het is niet onmogelijk maar er zijn ook andere verklaringen", zegt expert Steven Callens. 

De volledige mannenploeg van Caruur Volley uit Gent is nog tot zondag in quarantaine nadat 9 spelers er positief testten op het coronavirus. Na de competitiewedstrijd tegen Menen afgelopen weekend voelden enkele spelers van Gent zich niet goed. Er werden nieuwe testen uitgevoerd en nu blijkt dus dat 9 van de 12 spelers besmet zijn. De hele groep zit in afzondering en daardoor kan de volgende wedstrijd, tegen Achel, al zeker niet doorgaan. De club uit Menen, waar Gent afgelopen weekend tegen speelde, zit intussen ook helemaal in afzondering.

Besmetting via de bal?

De club zelf vermoedt dat het virus zich heeft kunnen verspreiden door balcontact.  De theorie zou steek kunnen houden omdat niemand van de entourage ziek is geworden, enkel spelers. "Ik ben het niet zeker maar het is toch vreemd dat mensen die heel erg dicht bij de spelers staan helemaal niets hebben", zegt Henk Silversmet van de club.  Daarenboven testten ook spelers van de tegenstander positief. 

Het kan maar dan moet de bal zeer erg besmet zijn, doordat er op gehoest is
Steven Callens, professor infectieziekten van de universiteit Gent

Professor infectieziekten Steven Callens van de universiteit Gent sluit een besmetting via de bal niet uit maar noemt het wel erg onwaarschijnlijk. "Het virus kan zich enkel via een bal verspreiden als die heel erg besmet is doordat er bijvoorbeeld een speler op gehoest heeft. In theorie kan dat natuurlijk maar het lijkt wel eerder onwaarschijnlijk omdat er in topsportcontext nog andere mogelijkheden zijn." 

Groepssporten niet zonder risico

Callens geeft aan dat spelers tijdens een volleybalwedstrijd of -training sowieso erg dicht bij elkaar staan en de afstandsregels dus niet respecteren. Daarnaast is de ademhaling tijdens zware krachtinspanningen veel heviger waardoor besmettelijke ademdruppels zich makkelijker kunnen verspreiden. "Dat lijken mij meer logische verklaringen, al kan ik niets uitsluiten." 

Meest gelezen