AFP or licensors

Gewezen president van Ghana Jerry Rawlings overleden

In het West-Afrikaanse land Ghana is gewezen president Jerry Rawlings overleden. Hij was twee decennia lang aan de macht, van 1979 tot 2000. Rawlings greep de macht via twee militaire staatsgrepen, maar evolueerde tot een verkozen staatshoofd in een land dat vandaag wordt gezien als een van de meest mature democratieën van Afrika. Jerry Rawlings was 73 jaar.

Jerry Rawlings was de zoon van een Schotse vader en een Ghanese moeder. Hij was luchtmachtpiloot toen hij in 1979 een eerste staatsgreep leidde in Ghana en de militaire regering omverwierp. Hij liet daarop verschillende voormalige leiders en generaals executeren wegens corruptie, maar zou daar later wel enige spijt over uitspreken. "Ik ben me ervan bewust dat wij in Ghana niet van bloedvergieten houden", zei hij daar later zelf over. "Ikzelf hou er ook niet van."

Rawlings liet de macht over aan een burgerbestuur, dat hij in 1981 via een nieuwe staatsgreep opzijzette. Hij stond daarna aan het hoofd van een militaire junta tot 1992, toen Ghana overging naar een meerpartijenstelsel. Rawlings trad terug uit het leger en stichtte de partij National Democratic Congress (NDC). 

Omstreden

In datzelfde jaar 1992 won hij zelf de presidentsverkiezingen met bijna 60 procent van de stemmen. In 1996 deed hij er een tweede ambtstermijn bovenop. Hij liberaliseerde de economie en moedigde investeringen aan in de olie- en goudsector.

Zijn regeerperiode werd gekenmerkt door een lange periode van stabilteit in Ghana, na een tumultueuze reeks staatsgrepen in de jaren 60 en 70. Ook vandaag wordt Ghana beschouwd als een van de meest mature democratieën van Afrika. Dat neemt niet weg dat de nalatenschap van Jerry Rawlings omstreden blijft. Zijn aanhangers zeggen dat hij welvaart en stabiliteit bracht in Ghana, maar tegenstanders betichten hem van grove mensenrechtenschendingen en corruptie.

Meest gelezen