PRE

Premier De Croo: "Bocht in cijfers is ingezet, maar nog te vroeg om geweer van schouder te veranderen"

De coronacijfers in ons land gaan stilaan de goede kant op, maar het is nog te vroeg om het geweer van schouder te veranderen. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer, een dag voor het nieuwe Overlegcomité met alle regeringen in ons land. Volg alles in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo: "Bocht in cijfers is ingezet, maar we kunnen geweer nog niet van schouder veranderen"

Premier Alexander De Croo is voorzichtig positief over het verloop van de epidemie in ons land. Dat zei hij in de Kamer, een dag voor het nieuwe Overlegcomité. "De bocht is ingezet. Ik denk dat dat duidelijk is. Op het niveau van de incidenties zien we dat, en ook in het aantal nieuwe hospitalisaties."

Maar De Croo hoedde zich voor al te groot optimisme. "We zien dat de hoge druk op intensieve zorg er nog altijd is. En dat wil zeggen dat het bijzonder zware werkomstandigheden blijven voor iedereen die daar werkt. We zitten nog niet in een situatie waar we het geweer van schouder kunnen veranderen."

Videospeler inladen...

We zien dat de hoge druk op intensieve zorg er nog altijd is. 

Bovendien gaan vanaf maandag opnieuw heel wat kinderen naar school, stipte de premier aan. "Een eerste grote test", noemde hij dat. "We zullen de situatie in het onderwijs van heel nabij opvolgen." Ook het feit dat het stilaan winter wordt, helpt niet. "We zitten in een periode waar mensen minder buiten gaan. Alles wat binnenshuis gebeurt, brengt meer risico met zich mee dan wat je buiten doet."

Morgen om 14 uur vindt er opnieuw een Overlegcomité plaats, virtueel dit keer, om de epidemiologische situatie te evalueren. De vergadering dient om "fijnmazig te kunnen begrijpen waar we vooruitgang boeken, waar de situatie nog bijzonder ernstig is en of de genomen maatregelen ertoe geleid hebben dat de bocht genomen is", aldus De Croo.

Chicago roept inwoners op zich te isoleren

De burgemeester van Chicago heeft de 2,7 miljoen inwoners van de Amerikaanse grootstad opgeroepen om vanaf maandag enkel nog voor essentiële verplaatsingen als werk en school de deur uit te gaan. Het gaat om een aanbeveling, aldus burgemeester Lori Lightfoot, maar die is nodig om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

"Het wordt sterk aanbevolen aan de inwoners om thuis geen bezoek meer te ontvangen, alle traditionele feesten van Thanksgiving te annuleren en reizen te vermijden", zo luidt het in de tekst die de stad heeft verspreid. Private bijeenkomsten van meer dan tien personen worden verboden.

Woensdag had ook al de staat Illinois, waarin Chicago zich bevindt, de inwoners aangeraden om de komende drie weken zoveel mogelijk thuis te blijven.

Het aantal hospitalisaties als gevolg van een coronabesmetting bereikt in de Verenigde Staten een absolute piek sinds de uitbraak van de pandemie. Bij gebrek aan maatregelen van de federale regering van president Donald Trump worden er op het niveau van de staten nieuwe beperkende maatregelen afgekondigd. In New York bijvoorbeeld moeten bars en restaurants vanaf vrijdag om 22 uur dicht.

Scholen weer openen? "Te vroeg" versus "berekend risico"

Verschillende experten houden de adem in voor volgende week, als de scholen weer open gaan na twee weken herfstvakantie. Biostatisticus Geert Molenberghs spreekt in “Terzake” van een “berekend risico”. Als het van intensivist Dominique Benoit afhing, gingen de scholen nog niet open. 

Lees hier het volledige artikel:

Frankrijk verlengt lockdown met twee weken

In Frankrijk wordt de lockdown met minstens twee weken verlengd.  Ten vroegste begin december wordt bekeken of winkels die niet-essentiële producten verkopen terug open kunnen; en onder welke voorwaarden dat zal kunnen.  Dat heeft Premier Castex aangekondigd.

“Eén op de vier overlijdens in ons land is het gevolg van Covid”, zei de Franse premier.  De cijfers moeten naar beneden vooraleer er van versoepelingen in de strijd tegen het virus sprake kan zijn.  

Volgens Castex  zijn grote feesten met tientallen of meer feestvierders uitgesloten tijdens de eindejaarsperiode.

Videospeler inladen...

Meer en meer jongeren zoeken hulp bij mentale zorgen

Meer en meer jongeren zoeken de laatste weken hulp bij mentale zorgen of problemen. Dat zeggen de JAC's, de jongerenadviescentra van de Vlaamse Centra voor Welzijnswerk. In september en oktober draaide de helft van alle vragen en gesprekken bij de JAC's rond mentaal welbevinden, stress en draagkracht, waarbij vaak wordt verwezen naar de coronaproblematiek.

De JAC's zien een stijging van het aantal chatbezoeken met 40 procent en het aantal chatgesprekken met 11 procent. Om al die oproepen te kunnen blijven beantwoorden, zegt de organisatie nood te hebben aan meer professionele hulpverleners.

Bij een JAC kunnen jongeren terecht met vragen over allerlei thema's, zoals seks en relaties, alleen gaan wonen of gezondheid. Wie hen contacteert, wordt gratis bijgestaan door professionele hulpverleners.

Lees meer in dit artikel:

Quarantaineverlof voor scholen die gedeeltelijk sluiten

De ouders van kinderen die vanaf maandag maar deeltijds naar school kunnen gaan, zullen ook quarantaineverlof voor de opvang van hun kinderen kunnen aanvragen. Dat heeft minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) in de Kamer gezegd. 

Tot nu toe kon alleen voor een volledige sluiting van een school quarantaineverlof worden aangevraagd, maar de minister zal de regering morgen voorstellen de regeling uit te breiden naar een gedeeltelijke sluiting van scholen. 

Nog veel onduidelijkheid over vaccinatiestrategie

De regering heeft een werkgroep (Task Force) aangesteld om een strategie voor te bereiden voor de aanschaf, het transport en de verdeling van coronavaccins. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd in de Kamer. 

Er blijft wel nog veel onduidelijkheid omdat de datum van de beschikbaarheid van de verschillende vaccins nog niet bekend is en er nog niet genoeg details zijn over de eigen karakteristieken van de vaccins. 

De aankoop ervan gebeurt in ieder geval via de Europese Unie, omdat dat ons land een ruimere toegang geeft tot de verschillende producenten.

Burgemeesters Zeeland communiceren in Vlaanderen over Nederlandse coronaregels

De burgemeesters van de Nederlandse provincie Zeeland gaan actief communiceren in Vlaanderen welke coronaregels er gelden in grensstadjes zoals Sluis en Hulst. Dat doen ze vooral via sociale media. De grenzen tussen Nederland en België blijven open in deze tweede lockdown. Afgelopen week bleek dat veel landgenoten de grens overstaken om er te gaan winkelen en niet iedereen leefde de regels na.

"In Nederland mag je maar met twee personen fietsen en wandelen, in België is dat vier personen", zegt burgemeester Marga Vermu van Sluis. "En dus zien we hier vaak grotere groepen. Dat is niet de bedoeling."

Gemis aan sociaal contact? Linde gaat koffie drinken met mensen die ze niet kent

Nu we in een tweede lockdown zitten, missen heel wat mensen sociaal contact. Linde Merckpoel had daarom een plan. Ze ging koffie drinken, buiten op een bankje, met mensen die ze (nog) niet kende. Bekijk het hieronder:

Samen online studeren in Gent

In Gent openen almaar meer studentenverenigingen een virtueel studielokaal waar jongeren elkaar online kunnen zien studeren en ook een praatje kunnen slaan. De Vlaamse Levenstechnische Kring (VLK) verzamelt op sommige momenten tot 40 studenten. "Het werkt via het platform Discord en almaar meer verenigingen doen mee." 

Was horeca sluiten juiste beslissing? Ja, zegt studie uit VS. Horeca Vlaanderen: "Álle binnenruimten zijn een probleem"

Cafés, restaurants en fitnesszalen zijn ideale besmettingshaarden voor het coronavirus. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat in het wetenschappelijk tijdschrift Nature is verschenen. Volgens experten in ons land was het dan ook een goede beslissing om de cafés en restaurants weer te sluiten. Maar Horeca Vlaanderen is het daar niet mee eens: "De juiste beslissing was het aantal contacten van mensen te beperken."

Lees meer in het artikel:

Vanuatu, de meest idyllische plek ter wereld om in quarantaine te gaan

Op Vanuatu, een eilandengroep in de Stille Oceaan, is voor het eerst een coronabesmetting vastgesteld. Vanuatu was een van de laatste landen ter wereld waar nog geen corona was uitgebroken. Mensen die terugkeren uit andere landen moeten in quarantaine in een leegstaand vakantieresort, compleet met paalwoningen boven de branding van de zee, weet ereconsul Tim 't Kint uit Affligem.

Lees meer in het artikel:

Handicap International: corona bemoeilijkt strijd tegen landmijnen

Landmijnen maken nog altijd erg veel slachtoffers, zo blijkt uit de jongste Landmine Monitor. Vorig jaar vielen er 5.554 slachtoffers, van wie 8 op de 10 burgers en bijna de helft kinderen. Maar door de coronapandemie wordt de strijd tegen die landmijnen bemoeilijkt, zegt Handicap International. De ngo roept de internationale gemeenschap op om de inspanningen "onverminderd voort te zetten".

"De COVID-19-pandemie heeft in 2020 heel wat obstakels opgeworpen in de strijd tegen landmijnen", zegt Handicap International. "Naast de ontmijningsoperaties werden ook de sensibiliseringsacties - die doorgaans een fysieke aanwezigheid vereisen - en de hulpactiviteiten voor slachtoffers tijdelijk opgeschort in verscheidene landen of moesten ze worden aangepast om aan de COVID-19-maatregelen te voldoen." Dat was onder meer het geval in Armenië, Bosnië-Herzegovina, Tsjaad, Colombia, Libanon, Peru, Senegal, Vietnam en Zimbabwe. Daarom hebben Bosnië-Herzegovina, Tsjaad, Colombia en Senegal een verlenging van hun ontmijningsdeadline aangevraagd. Dat verzoek zal volgende week, op de landmijnconferentie van 16 tot 20 november, worden besproken.

Handicap International roept de overheden op om hun steun voor ontmijningsactiviteiten en de hulp aan slachtoffers van mijnen voort te zetten. "Middelen die aanvankelijk naar de strijd tegen landmijnen zouden gaan, werden nu ingezet in de strijd tegen COVID-19. Miljoenen mensen, verspreid over 60 landen en gebieden, lopen nog dagelijks gevaar door landmijnen. Staten moeten hun engagement blijven nakomen om tegen 2025 alle landmijnen uit de wereld te bannen", roept de ngo op.

Nooit eerder zoveel win-winleningen afgesloten

Met 375 dossiers, ter waarde van een leningbedrag van 10,46 miljoen euro, werden nog nooit zoveel win-winleningen afgesloten als in de voorbije maand oktober. Het is een stijging van 84 procent tegenover vorig jaar, toen er in oktober 204 dossiers waren, goed voor een bedrag van 4,45 miljoen euro.

Met de win-winlening kunnen particulieren leningen verstrekken aan zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). De investeerders ontvangen in ruil een jaarlijks belastingvoordeel van 2,5 procent op het openstaande bedrag.

De stijging komt er na de uitbreiding van die formule door de Vlaamse regering als deel van het relanceplan. Daardoor kunnen particulieren tot 75.000 euro lenen aan zelfstandigen en kmo's in plaats van 50.000 euro. Daarnaast kunnen ze de looptijd van de lening zelf bepalen tussen 5 en 10 jaar in plaats van de vaste termijn van 8 jaar. Kmo's kunnen in totaal 300.000 euro lenen in plaats van 200.000. De uitbreiding is sinds vorige maand operationeel.

Door de coronacrisis zijn heel wat bedrijven op zoek naar extra financiële middelen. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) is dan ook heel blij met die stijging. "Dat oktober nu al een recordmaand is, is heel positief", klinkt het.

Turkije bant roken in het openbaar

Vanaf vandaag mogen de Turken op drukke plaatsen zoals winkelstraten en pleinen niet meer roken. Het verbod komt er zodat de coronamaatregelen beter nageleefd kunnen worden.

Rokers hielden zich namelijk niet aan de plicht om mondmaskers te dragen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken, omdat ze op straat toch aan het roken gingen. Nu mag roken dus niet meer op deze plaatsen.

Eerst hadden de steden Istanbul en Izmir een plaatselijk rookverbod in openbare ruimtes afgekondigd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat verbod nationaal gemaakt.

 

Niet-essentiële winkels zijn creatief om toch te kunnen verkopen: "Grijze zones in de regelgeving"

De niet-essentiële winkels zijn al even gesloten, maar de handelaars mogen wel een afhaaldienst organiseren. Dat is een verschil met de eerste lockdown. En ze mogen ook opnieuw goederen aan huis leveren. "De inspecteur" op Radio 2 wilde weten hoe dat afhalen en leveren verloopt. Heel wat handelaren blijken bijzonder creatief en ook niet elke verkoop verloopt volgens de regels.

Lees meer in het artikel:

Stijgend aantal besmettingen leidt tot dramatische situatie in Napels: "Mensen krijgen zuurstof op ziekenhuisparking"

In Italië slaat de coronacrisis weer in volle hevigheid toe. In totaal zijn er al 1 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. In een aantal regio’s in het noorden van het land geldt code rood, de hoogste alarmfase, maar die geldt niet voor Napels en omgeving, terwijl ook die stad in het zuiden zwaar is getroffen. De gezondheidszorg is er minder goed en de capaciteit is er minder groot, waardoor de ziekenhuizen er sneller vol geraken en er situaties ontstaan waarbij mensen op de parking van een ziekenhuis zuurstof krijgen.

Lees meer in het artikel:

Beroepsfederatie Autobus- en Autocarbedrijven steunt sneltestbussen

De Beroepsfederatie van Autobus- en Autocarbedrijven Vlaanderen (BAAV) steunt de initiatieven die busbedrijven ontwikkelen om de overbelasting van het medisch zorgpersoneel te verlichten. Daarmee bedoelt de federatie de sneltestbus die de voorbije weken beroering veroorzaakte.

"De sneltestbus is een aanvulling op de bestaande dienstverlening. De testen hebben een WHO-goedkeuring en worden ook door de Belgische overheid gebruikt. Elke test wordt afgenomen door medisch geschoold personeel. Mensen die positief testen, worden onmiddellijk doorverwezen naar de huisarts", zegt woordvoerster Inge Buytaert.

De BAAV wijst erop dat de sneltestbus voor bedrijven dé manier is om snel te kunnen reageren wanneer een medewerker besmet raakt. Zo kan het bedrijf zijn activiteiten voortzetten, terwijl de verspreiding van het virus ingedijkt wordt. Daarnaast stelt de sneltestbus zich ook ter beschikking van asymptomatische mensen die zich graag willen laten testen door zich op bepaalde locaties op te stellen. Het initiatief komt er pas na intens overleg met medische diensten en overheden.

De sneltestbus van een privébedrijf die al twee weken in Oost-Vlaanderen rondrijdt, veroorzaakte de voorbije tijd beroering. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is de bus niet reglementair, omdat de dienst gezien wordt als een bevolkingsonderzoek. Daarvoor moet toestemming gevraagd worden, maar dat is niet gebeurd. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) herhaalde dinsdag in het Vlaams Parlement nog dat die toelatingsaanvraag nog steeds niet is ingediend.

Meest gelezen