Minderhedenforum wordt dan toch niet opzijgezet, maar moet samenwerken: "Organisaties vullen elkaar aan"

Maandagavond maakte Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) zelf bekend dat het gloednieuwe Join.Vlaanderen het Minderhedenforum zou vervangen als Vlaamse participatieorganisatie. Daar komt hij nu op terug. Somers wil dat beide organisaties gaan samenwerken. "Ze moeten beiden de volwassenheid hebben om niet de eigen organisatie voor ogen te hebben maar wel de doelstelling." Volgens Somers vullen het Minderhedenforum en Join.Vlaanderen elkaar aan.

Na de aankondiging maandagavond dat Join.Vlaanderen het Minderhedenforum zou vervangen, werd met verbazing en felle kritiek gereageerd. 

Om de vijf jaar wordt er een koepel of netwerkorganisatie aangeduid die een stem moet geven aan mensen met een migratieachtergrond. Dat wordt dan de Vlaamse participatieorganisatie en daar hangt een subsidie van zo'n 750 000 euro aan vast. 

Kritiek had minister Somers vanzelfsprekend verwacht. Een vaste waarde als het Minderhedenforum opzij schuiven kan niet ongemerkt passeren. Maar al snel bleek dat zijn nieuwe keuze Join.Vlaanderen zó gloednieuw was dat de partners waarmee het zou samenwerken, zelf niet op de hoogte waren. Die opgelijste partners ontkenden dat er een akkoord was tot samenwerken. 

Er is een nieuw middenveld aan het ontstaan en die moeten we de hand reiken.
Vlaams minister Somers

De minister heeft nu vergaderd met het Minderhedenforum en Join.Vlaanderen en hij wil dat beide organisaties gaan samenwerken. 

"Ze vullen elkaar aan", zo zegt Somers "en het Minderhedenforum erkent zelf in haar subsidiedossier dat de maatschappij geëvolueerd is. Veel mensen herkennen zich niet meer in de identiteit van hun migrant-ouders of grootouders. Verenigingen die louter gebaseerd zijn op etnisch-culturele eigenschappen zijn niet de toekomst." Het Minderhedenforum werd opgericht in 2002 als koepelorganisatie van etnisch-culturele federaties in Vlaanderen. 

Wie een etnisch-culturele achtergrond deelt, denkt niet noodzakelijk hetzelfde. Binnen de Turkse of Marokkaanse gemeenschap is er bijvoorbeeld een grote diversiteit aan meningen. "Het is een klassiek model om mensen in te delen volgens hun achtergrond, maar die benadering beantwoordt niet meer aan de realiteit. Er is een nieuwe vorm van superdiversiteit en er is een nieuw middenveld aan het ontstaan en die moeten we de hand reiken", aldus Somers

"Ik denk dat Join.Vlaanderen - omdat ze een nieuwe organisatie is - die nieuwe diversiteit gemakkelijker omarmt", legt Somers zijn eerdere beslissing uit. "Het Minderhedenforum heeft ook wel door dat er vernieuwing nodig is." 

Meer actie, niet enkel papier

Concrete actie op het terrein ontbreekt te vaak. Dat argument schuift Somers ook naar voor om zijn eerste keuze voor Join.Vlaanderen te verdedigen. "Het is heel belangrijk om veel papier te produceren, veel beleidsnota's te schrijven. Die zijn heel waardevol", Somers neemt een aanloop om zijn speerpunt te benadrukken: "Maar ik wil ook op het terrein, in onze steden en gemeenten, concrete actie zien."

Het Minderhedenforum heeft heel wat expertise opgebouwd en studies gepubliceerd. Zo legde het bloot dat maar één procent van het personeel in het onderwijs een migratie-achtergrond hebben. "Het is heel belangrijk dat dat aangekaart wordt en goed gedocumenteerd", haalt Somers het voorbeeld aan "maar waar we ook absoluut nood aan hebben is een plan over hoe gaan we jongeren met een migratieroots overtuigen om leerkracht te worden?".

Studie en beleidsnota's zijn zeer belangrijk. Maar ik wil ook actie zien op het terrein.
Vlaams minister Somers

Actie ondernemen had een grote focus in het dossier van Join.Vlaanderen. Dat benadrukt Somers meermaals "Zij hebben daar een duidelijke visie over"

Voor Somers is het na het overleg gisteren klaar en duidelijk: het Minderhedenforum en Join.Vlaanderen zijn complementair, aanvullend. "Ik wil dat ze komen tot een geïntegreerd dossier (...) Ik denk dat ze beiden de volwassenheid moeten hebben om niet op de eerste plaats de eigen organisatie voor ogen te hebben maar wel de doelstelling, namelijk zorgen dat diversiteit in Vlaanderen een groter succes wordt dan vandaag. Dat we meer met elkaar en niet naast elkaar te leven. En dat we de ongelijkheid aanpakken door op het terrein te komen. Dàt is wat ik de voorbije jaren te weinig heb gezien en daar wil ik absoluut de nadruk op leggen."

Meest gelezen