Foto David Geens

Mormonen bouwen nieuwe kerk in Melle: "Onze gemeenschap groeit"

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, beter gekend als de mormoonse kerk, heeft een nieuwe kerk gebouwd in het Oost-Vlaamse Melle. De kerkgemeenschap groeit in Vlaanderen, dus een nieuwe plaats om samen te komen was nodig.

De mormoonse gemeenschap is geen grote gemeenschap, maar ze groeit. Waar veel katholieke kerken van bestemming veranderen en ontwijd worden omdat het aantal kerkbezoekers terugloopt, kan de mormoonse gemeenschap toch uitbreiden. In België zijn er bijna 6.500 leden. In het Gentse komen elke week een kleine 200 mensen samen. In het nieuwe gebouw is er nu nog meer plaats, er is een gebedsruimte voor zeker 210 mensen. 

Er is veel ruimte in het nieuwe gebouw, we moeten niet meer op elkaars schoot zitten

David Geens, directeur communicatie van de mormoonse kerk

Naast de gebedszaal zijn er ook andere ruimtes, een tiental, waar les gegeven zal worden op zondag. De lessen zijn voor alle leeftijden: kinderen, tieners en volwassenen. Er is ook een groot doopvont waar nieuwe leden ondergedompeld kunnen worden in wijwater en zo gedoopt worden. 

(lees verder onder foto doopvont)

Oost- en West-Vlaanderen

"We hebben het afgelopen anderhalf jaar gebouwd aan dit kerkgebouw in wat wij noemen: de 'wijk Gent'", legt communicatiedirecteur David Geens van de kerkgemeenschap uit. "Hier komen leden van bijna volledig Oost- en West-Vlaanderen naartoe. Dit nieuwe gebouw was nodig want ons ledenaantal groeit en de vorige locatie was echt te klein geworden." 

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de volledige gemeenschap van de twee provincies in het nieuwe gebouw zou kunnen samenkomen, maar door corona is dat tijdelijk onmogelijk. "We zenden de erediensten nu uit via het internet, alle leden kunnen op die manier onze zondagse bijeenkomsten meevolgen."

We streamen live de zondagsschool omwille van corona, en we chatten

David Geens, directeur communicatie van de mormoonse kerk

Het nieuwe gebouw biedt tal van moderne en digitale mogelijkheden die er voordien niet waren. "We moesten ons behelpen met filmpjes die we op YouTube hadden gezet. Nu kunnen we livestreamen zodat er meer een gevoel is van samenhorigheid. En er is ook een chatfunctie, dus we kunnen rechtstreeks boodschappen uitwisselen." 

Geens is bijzonder tevreden want het gebouw is modern en ruim. "Nu hebben we veel plaats in een sober gebouw, met de uitstraling van een kerkgebouw zoals wij het kennen. Bij ons is het geen gebouw met heel veel versieringen maar eerder sober."

De kerkgemeenschap draait volledig en enkel met hulp van vrijwillige leden. De overheid geeft geen subsidies aan de kerk dus alle financiële inkomsten komen van leden zelf. Ieder lid staat 10 procent af van zijn of haar loon. 

(lees verder onder de foto)

Mormonen?

De kerkgemeenschap heet officieel de "Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste dagen", zij zijn dus ook christenen. Maar de grondlegger was een Amerikaan uit de 19e eeuw: Joseph Smith Jr. die het "Boek van Mormon" schreef. De leden van de kerk geloven in de Bijbel én in het Boek van Mormon. Vandaar de bijnaam "mormonen". Maar eigenlijk klopt die benaming niet 100 procent, de "heiligen der laatste dagen" is correcter. De "heiligen" zijn alle leden van de kerkgemeenschap.

Een weetje: in veel hotels in Amerika lag en ligt misschien nog wel vaak een exemplaar van de Bijbel. In overwegend mormoonse gebieden ligt een exemplaar van het Boek van Mormon, en zelfs vaak vertaald in meerdere talen.

De eerste digitale live viering was er begin deze maand, de kerk is officieel open sinds eind oktober. Normaal gezien zou een feestelijke opening plaatsgevonden hebben, maar dat is niet kunnen doorgaan omwille van corona.

Meest gelezen