Was horeca sluiten juiste beslissing? Ja, zegt studie uit VS. Horeca Vlaanderen: "Álle binnenruimten zijn een probleem" 

Cafés, restaurants en fitnesszalen zijn ideale besmettings­haarden voor het coronavirus. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat in het wetenschappelijk tijdschrift Nature is verschenen. Volgens experten in ons land was het dan ook een goede beslissing om de cafés en restaurants weer te sluiten. Maar Horeca Vlaanderen is het daar niet mee eens: "De juiste beslissing was het aantal contacten van mensen te beperken."

Het werd al langer vermoed dat cafés, restaurants en fitnesszalen ideale besmettingshaarden zijn voor het coronavirus. Een Amerikaans onderzoek van de universiteit van Stanford bevestigt dat nu.

De wetenschappers gebruikten een computermodel op basis van demografische data, epidemiologische schattingen en anonieme gsm-data. Dat computermodel analyseerde waar mensen heen gaan, hoelang ze er blijven en hoeveel andere mensen zich op dezelfde plek bevinden. Daaruit blijkt dat de meeste besmettingen plaatsvinden op locaties waar meerdere mensen lange tijd in gesloten ruimtes doorbrengen.

Tussen maart en mei onderzocht het systeem, dat ook rekening houdt met de etnische en financiële achtergronden van mensen, het gedrag van ongeveer 98 miljoen mensen in 10 Amerikaanse grootstedelijke gebieden, waaronder New York, Los Angeles, Chicago en Washington D.C.

De bezoeken aan ongeveer 553.000 locaties, waaronder restaurants, sportscholen, dierenwinkels, bouwmarkten en religieuze instellingen, werden onderzocht. Het model werd ook geleidelijk aangepast met nieuwe gegevens over het besmettingspercentage in de respectievelijke steden.

De onderzoekers concluderen dat het heropenen van cafés en restaurants maar ook andere plekken als fitnesscentra en hotels het hoogste risico met zich meebrengt op een verdere verspreiding van het virus in de samenleving. Ook studies uit China en Japan wezen eerder al op een grote rol van de horeca. (De tekst gaat voort onder de illustraties.)

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Horeca Vlaanderen: "Nood aan binnenlands onderzoek"

Ook in ons land blijkt uit de contactopsporing dat de sluiting van de horeca nodig was, zegt professor biostatistiek Geert Molenberghs. "We hebben gezien dat mensen die besmet geraakt zijn heel vaak in de dagen daarvoor de horeca bezocht hebben. Dat laatste is geen bewijs, maar het is allemaal evidentie die in dezelfde richting leidt: namelijk jammer genoeg is de horeca een voorname plaats van overdracht."

Horeca Vlaanderen is het daar niet mee eens en wijst erop dat alle binnenruimtes een probleem zijn, dus ook bij mensen thuis en op het werk. "De juiste beslissing was eigenlijk het aantal contacten van mensen beperken", zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. "Want met stip bovenaan, dat hebben dezelfde experten gezegd, staan de thuisomgeving en de werkomgeving. Het gaat hier mogelijk om alle binnenruimten waar mensen samenkomen. Van sportclubs tot misschien wel scholen, want anders zouden ze opengebleven zijn en een heel aantal zaken."

De Caluwe doet ook een oproep om zich niet alleen op studies uit het buitenland te baseren, maar vraagt ook degelijk binnenlands onderzoek. "Ik denk dat het toch belangrijk is dat er ook Belgische rapportagecijfers zijn. En geef die ook wekelijks, zo zal een hele bevolking gesensibiliseerd zijn." (De tekst gaat voort onder de video.)

Videospeler inladen...

Horeca Vlaanderen wijst er ook op dat het protocol in de horeca bij de heropening eerder dit jaar wel degelijk gewerkt heeft. De sector verwacht dan ook duidelijkheid van de overheid over wat er moet gebeuren als de cafés en restaurants weer zouden opengaan. "Ik denk dat we naar een blancostartmoment moeten gaan, waarbij we gradueel weer opbouwen. En dan moeten we rond de tafel bekijken wat er nodig is."

Duidelijke regels gebaseerd op onderzoek moeten de sector opnieuw perspectief geven. "Wij willen niet de jojo van de samenleving zijn: open, toe, open, toe. Dat is economisch niet goed, maar dat weegt mentaal ook zwaar op onze ondernemers. Zij zeggen ook: zeg ons wat we moeten doen om duurzaam te ondernemen."

In afwachting van een heropening is het ook belangrijk dat alle steunmaatregelen goedgekeurd worden in de Kamer, benadrukt De Caluwe nog. Dat gebeurt normaal gezien volgende week. "Daar liggen mijn ondernemers vandaag absoluut van wakker. De rekeningen moeten betaald worden."

Rob Engelaar Fotografie

Sciensano: "Geen Belgische cijfers, maar Amerikaanse studie bevestigt onze vermoedens"

Bij Sciensano, het agentschap van de federale overheid dat de corona-epidemie in ons land opvolgt, is te horen dat de conclusies van het Amerikaanse onderzoek (nog) niet te staven zijn met Vlaamse of Belgische cijfers, maar dat ze wel de vermoedens van Sciensano bevestigen dat er toch wel veel besmettingen in de horeca plaatsvinden.

Sciensano wijst er wel op dat de situatie in de horeca in de Verenigde Staten niet 1 op 1 vergeleken kan worden met die in ons land. Daar zijn er bijvoorbeeld veel drukke fastfoodketens. Sciensano benadrukt ook dat Horeca Vlaanderen zeker zijn best doet, maar wijst erop dat je nu eenmaal niet alles kan controleren en je er dus rekening mee moet houden dat er veel besmettingen plaatsvinden in de horeca.

Beluister het gesprek met Matthias De Caluwe in "De ochtend":

Meest gelezen