Opnieuw mislukte restauratie in Spanje: "Trump heeft Witte Huis verlaten en is verhuisd naar Palencia"

In Spanje vragen kunstrestauratoren -nog maar eens- om strengere regels voor de restauratiesector nu er opnieuw foto's rondgaan van een compleet mislukte "opknapbeurt". Het onder handen genomen beeldhouwwerk uit 1923 stelde een glimlachende vrouw voor, maar lijkt volgens velen nu eerder op een aardappel, of zelfs op de Amerikaanse president Donald Trump. 

Het beeldhouwwerk in kwestie siert de gevel van een bankgebouw in Palencia, een stad in de regio Castilië en León. Het stelt een glimlachende vrouw (rechts op de foto) voor in een pastoraal tafereel. Of liever steldé, want na de restauratie is van de lieflijke glimlach nog weinig te bespeuren. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Het lijkt wel het gezicht van een tekenfilmfiguur", zegt Antonio Guzmán Capel, een plaatselijke schilder die de mislukte restauratie als eerste opmerkte en foto's deelde op Facebook. Terwijl de vrouwelijke figuur haar hoofd oorspronkelijk gekanteld hield, staat het nu recht. De oogkassen zweven zowat ter hoogte van het voorhoofd. 

"Een aardappel", zo wordt de figuur nu omschreven. Ook wordt een gelijkenis ontwaard met het gezicht van de Amerikaanse president Donald Trump. "Omdat hij binnenkort het Witte Huis moet verlaten is hij naar hier gekomen", schrijft iemand in een reactie op de post van Guzmán.

“Lieve hemel, ze hebben het beeldhouwwerk verknoeid!”

Video player inladen...

"Niét professioneel"

Professionele restauratoren kunnen er minder om lachen. "Dit is GEEN professionele restauratie", reageert ACRE, de Spaanse beroepsvereniging van restauratoren en conservatoren op Twitter. 

De sector vraagt zich af hoe het mogelijk is dat het Spaanse erfgoed nog altijd wordt toevertrouwd aan mensen zonder vakkennis. "Restaureren is niet zomaar herstellen", zegt conservator Illanos Argudo. "Grotere ingrepen  moeten voldoen aan criteria die internationaal zijn goedgekeurd en worden toegepast door het Spaanse Instituut voor Cultureel Erfgoed." 

Geen primeur

Het is niet de eerste keer dat Spaans erfgoed onherroepelijk beschadigd raakt door een mislukte restauratie. Het beruchtste voorbeeld van de laatste jaren is de opknapbeurt van "Ecce Homo", een fresco van Elias Garcia Martinez uit de 19e eeuw in de kerk van Borja in de provincie Zaragoza. Het gezicht van Christus werd herschapen tot een portret van, volgens velen, "een mensaap". 

De knoeiboel kreeg zoveel aandacht dat de kerk van Borja massaal werd bezocht door "ramptoeristen". Zelfs de "restaurator met dienst" groeide uit tot een beroemdheid. Het bleek te gaan om een vrouw van 82 die met de beste bedoelingen het fresco een opknapbeurt had willen geven. Over haar wedervaren werd enkele jaren geleden zelfs een komische opera gemaakt.

Eerder dit jaar leidde de verknalde restauratie van een 17e-eeuwse madonna van barokkunstenaar Bartolomé Esteban Murillo al tot consternatie. 

Berucht was ook de "opknapbeurt" van een 16e-eeuws beeld van Sint- Joris met de draak in een kerk in Estella in de regio Navarra. De heldhaftige heilige werd getransformeerd tot een soort Playmobil-figuurtje, en vertoonde ook wel enige gelijkenis met Kuifje.

In 2018 werden enkele houten standbeelden onder handen genomen door een inwoonster van El Rañadoiro, een gehucht in het noorden van Spanje. Dat resulteerde in een kleurrijk tafereel, waarbij de Maagd Maria eyeliner kreeg, haar moeder Anna een fuchsia gewaad en het kindje Jezus in felgroen werd gestoken.

Meest gelezen