Videospeler inladen...

Sinterklaas in eerste tv-interview ooit: "Mijn paard Slechtweervandaag is mijn knuffelcontact"

Sinterklaas is veilig aangekomen in ons land en heeft vanuit zijn geheime hoofdkwartier een interview gegeven aan VRT NWS, zijn allereerste interview voor televisie ooit. De Sint gaf meer uitleg over de bijzondere aankomst, over de coronamaatregelen die hij (niet) moet volgen én over een vaccin waaraan hij deze zomer heeft gewerkt. Bij zijn aankomst in ons land had Sinterklaas ook een blijde boodschap: er zijn dit jaar geen stoute kinderen.

Sinterklaas is vandaag in Antwerpen aangemeerd, in de aanloop naar zijn feestdag op 6 december. Vanwege de coronacrisis kon de intrede dit jaar niet tijdens een publieksevenement. De Sint kwam daarom al in het grootste geheim in het holst van de nacht aan, maar het gebeuren werd deze namiddag alsnog uitgezonden op Eén en Ketnet, zodat de kinderen niets hoefden te missen. Sinterklaas bracht ook de verlossende boodschap dat er ook dit jaar geen stoute kinderen zijn.

Videospeler inladen...

2020 was al op veel vlakken een bijzonder jaar, Sinterklaas maakt het nog net iets specialer want het is ongezien dat hij interviews geeft. Toch voelde de Sint die noodzaak. Op die manier kan hij namelijk zoveel mogelijk kinderen die met vragen zitten bereiken. Want vragen zijn er genoeg. Is het bijvoorbeeld wel veilig voor een oude man als Sinterklaas om in de buurt van kinderen te komen? 

Mijn paard is mijn knuffelcontact

De Sint maakt zich in elk geval geen zorgen om het virus: "Ik heb de pest een keer of vijf lelijk zien huishouden, in heel Europa. Ik heb de Spaanse griep meegemaakt, de pokken, lepra en groene hond, en dat was nog wel wat anders dan de rode! Nee, ik kan wel tegen een viraal stootje. Maar ik hou me wel aan alle veiligheidsmaatregelen. Voor die kinderen, en hun ouders en grootouders, en uit respect voor iedereen die de gevolgen van deze vreselijke pandemie moet dragen."

Sinterklaas verklapte ook dat hij deze zomer werkte aan de ontwikkeling van een vaccin, samen met de aartsbisschop van Toledo. Hij vraagt nog een paar maanden geduld, maar ziet het volgend jaar helemaal goed komen.

Wat met mondmaskers en knuffelcontacten?

Van de federale regering kreeg Sinterklaas al een uitzondering op de avondklok. Hij moet ook niet in quarantaine, omdat de boottocht naar ons land lang genoeg duurde. In thuisland Spanje kennen ze het begrip knuffelcontact overigens niet, maar Sinterklaas heeft er wel over nagedacht. "Mijn paard is mijn knuffelcontact", vertelt hij stellig. "Je kan namelijk onmogelijk een deugddoend ritje maken zonder zo'n paard af en toe aanmoedigend door te manen te strelen of zo."

Ik kan wel tegen een viraal stootje. Ik heb de Spaanse griep meegemaakt, de pokken, lepra en groene hond, en dat was nog wel wat anders dan de rode!

 

En de baard van Sinterklaas? Die blijkt medicinale krachten te bezitten, waardoor hij geen mondmasker moet dragen: "Mijn baard is op zich al een mondmasker, daar geraakt geen virus doorheen! Dat wil niet zeggen dat iedereen die een baard heeft, van de mondmaskerplicht wordt ontslagen. Want er is maar één Sinterklaas, en dat ben ik. En er is dus ook maar één baard van Sinterklaas, en dat is de mijne."

Bekijk hieronder het volledige interview met Sinterklaas:

Videospeler inladen...

Meest gelezen