Stijgend aantal besmettingen leidt tot dramatische situatie in Napels: "Mensen krijgen zuurstof op ziekenhuisparking"

In Italië slaat de coronacrisis weer in volle hevigheid toe. In totaal zijn er al 1 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. In een aantal regio’s in het noorden van het land geldt code rood, de hoogste alarmfase, maar die geldt niet voor Napels en omgeving, terwijl ook die stad in het zuiden zwaar is getroffen. De gezondheidszorg is er minder goed en de capaciteit is er minder groot, waardoor de ziekenhuizen er sneller vol geraken en er situaties ontstaan waarbij mensen op de parking van een ziekenhuis zuurstof krijgen. 

Italië zit volop in de tweede coronagolf, waarbij dit keer het zuiden van het land niet gespaard blijft. De miljoenenstad Napels en omgeving is zwaar getroffen, vertelt correspondent Angelo van Schaik in De Ochtend op Radio 1. 

Ziekenhuizen liggen vol, mensen krijgen zuurstof in eigen auto (lees voort onder de video)

Video player inladen...

"Er zijn verhalen van mensen die sterven in de ambulance, omdat die niet weten waarnaartoe. Er zijn mensen die zuurstof krijgen in hun eigen auto op de parking van een ziekenhuis. Gisteren ging er een video op internet rond, waar een man dood ligt in een toilet van de eerste hulp in een Napolitaans ziekenhuis. Hij dacht dat hij COVID-19 had. Die eerste hulp lag overvol, iedereen hutjemutje tegen elkaar. Het is dramatisch."

In anderhalve maand tijd is de situatie in het land geëxplodeerd.  Vijf regio’s zitten in alarmfase rood, waaronder Piemonte en Val d’Aosta. "Ook daar liggen de ziekenhuizen vol. De burgemeester van de stad Varese, bij de Zwitserse grens, heeft gezegd dat er geen plek meer is in een ziekenhuis in zijn stad."

Meer dan de helft van de ziekenhuisbedden in Italië is bezet met mensen die besmet zijn met het coronavirus. Meer dan 3.000 mensen liggen op intensieve zorg, terwijl de totale capaciteit op de IC-afdelingen 11.000 bedden bedraagt. "De ziekenhuizen zijn niet ver af van een breekpunt", klonk het gisteren ongerust in een brief van een Italiaanse artsenvereniging. "Door te weinig personeel en de grote instroom aan patiënten, staan we dicht bij de ineenstorting."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Napels slechts in code geel

Vreemd genoeg zit Campanië, de regio waartoe Napels behoort, niet zoals bijvoorbeeld Piemonte in code rood, maar in code geel. "Dat betekent dat mensen wel gevraagd wordt om zo min mogelijk het huis uit te komen, maar de winkels blijven open. Bars en restaurants mogen open blijven tot 18 uur, dat is in andere kleurcodes niet zo."

Die code geel is voor Van Schaik een heel groot raadsel. "Met mij vragen heel wat journalisten zich af  hoe het komt dat Napels in code geel blijft. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een inspectie gestuurd, want men vermoedt dat er met data geknoeid is. Ik vermoed dat er binnenkort een verandering gaat komen, naar code oranje of misschien zelfs rood."

En dat terwijl de gezondheidszorg in Napels veel minder goed is dan die van de noordelijke regio’s. De Italiaanse gezondheidszorg is regionaal georganiseerd, waarbij elke regio een eigen budget heeft. De financiële cijfers van Napels en Campanië zitten al jaren in het rood, mede door corruptie en infiltratie door de maffia, waardoor er al jaren bezuinigd moet worden. 

Zo heeft Napels het minste aantal IC-bedden per 100.000 inwoners van heel Italië. Je kan je voorstellen dat, wanneer daar heel veel mensen ineens naar het ziekenhuis moeten, die instellingen snel overvol geraken. En dat is wat er nu aan de hand is. 

Bekijk hier het gesprek in "Het Journaal" met correspondent Andrea Vreede:

Video player inladen...

Meest gelezen