"Stiltewagons" in Catalonië: treinreizigers gevraagd om te zwijgen om coronabesmetting tegen te gaan 

In Catalonië in Spanje moedigt de Catalaanse regering mensen aan om niet meer te praten als ze op het openbaar vervoer zitten. Spaanse wetenschappers roepen al langer op om te zwijgen op het openbaar vervoer om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "De Catalaanse regering bedacht daarom het concept tren del silenci, de trein der stilheid", zegt correspondent Sven Tuytens in De wereld vandaag. 

Op 25 oktober werd in Spanje de noodtoestand uitgeroepen. Over heel het Spaanse grondgebied, met uitzondering van de Canarische Eilanden, geldt er onder meer een avondklok. Op openbare plaatsen zijn mondmaskers ook al een tijd verplicht voor iedereen vanaf zes jaar. In Catalonië zijn restaurants en bars al vier weken gesloten om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook op het openbaar vervoer heeft de Catalaanse regering nu maatregelen getroffen. 

Ze hebben de tren del silenci bedacht. Dat zijn treinen met een stiltewagon, waarop met een groene sticker wordt aangegeven dat men in die wagon moet zwijgen. De Catalaanse regering wil met dat concept de Catalanen aanmoedigen om niet alleen niet te eten en te drinken in de trein, maar ook om te zwijgen. 

Er zullen geen sancties worden opgelegd als de mensen in de trein praten. De regering rekent op de solidariteit van de Catalanen. De regering roept ook op om niet alleen in de trein maar overal in het openbaar vervoer zoveel mogelijk te zwijgen.

"De Catalaanse regering geeft een rechtstreeks gevolg aan een aanbeveling van een Spaans onderzoeksteam. Zij hebben uitgevonden dat wanneer iemand luid praat of in een gesloten ruimte een telefoongesprek voert, zoals bijvoorbeeld in de trein, er tot 50 keer meer microdruppels zouden vrijkomen en de kans op besmetting dus ook groter zou worden", zegt correspondent Sven Tuytens. 

Luister hier naar het gesprek. De tekst gaat voort onder de audio.

De maatregelen zijn ook wel nodig, vindt Tuytens, want in Catalonië wordt bijna de helft van de ziekenhuisbedden bezet door Covid-patiënten. "Maar ook in de rest van Spanje is er een probleem. Volgens de Spaanse gezondheidsdiensten hebben tien van de 17 regio's problemen met de capaciteit op de spoedgevallendiensten. En tegelijkertijd blijft het aantal doden stijgen met 5 procent per dag", zegt Tuytens. 

"Stiltewagons" ook een idee voor bij ons?

In Nederland bestaan er al langer stiltewagons. Daar kunnen reizigers bijvoorbeeld in stilte een boek lezen. Maar zou een stiltewagon in coronatijd zoals in Catalonië ook een goed idee zijn voor België? Peter Thoelen van TreinTramBus, de bond van trein-, tram- en busgebruikers, denkt dat een stiltewagon in België wel welkom zou zijn voor reizigers die rustig een boek willen lezen of willen werken op de trein. 

"Maar ik denk niet dat stilzwijgen zal doorwegen op het aantal besmettingen wanneer men ook al een mondmasker draagt en de afstand respecteert", zegt Thoelen. "Bovendien geldt er ook in België een mondmaskerplicht op het openbaar vervoer en worden de voertuigen ook regelmatig goed ontsmet", voegt hij er nog aan toe.

Meest gelezen