Commons Wikimedia // Edwin Torres

Strengere regels voor bingo in Heist-op-den-Berg: "Sommigen verspelen hun pensioen"

In Heist-op-den-Berg heeft de gemeente strengere regels opgelegd voor bingo- en kienspelen. Vanaf nu mogen die nog maximaal 4 keer per jaar georganiseerd worden en moet de financiële inzet beperkt worden. "Bij sommige organisaties gaat er veel geld mee gemoeid", verklaart schepen van Evenementen, Katleen Vantyghem (N-VA). Maar heel wat verenigingen reageren verontwaardigd. "Voor vele gepensioneerden is dat hun wekelijkse vorm van samenzijn", klinkt het.

In Heist-op-den-Berg gelden er vanaf nu strengere regels voor de organisatie van bingo- en kienspelen. Verenigingen mogen er nog maximaal 4 keer per jaar een bingo organiseren en de inzet moet beperkt worden. Er mag ook niet meer voor geldprijzen gespeeld worden. Het spel is heel populair in de gemeente, maar volgens het schepencollege begon dat uit de hand te lopen. 

Gokverslavingen vermijden

"Vroeger had ik altijd het idee dat bingo gewoonweg een gezellig samenzijn is, maar blijkbaar gaat er bij sommige organisaties best wat geld mee gemoeid. Deelnemers betalen een inkomprijs en kunnen nog extra speelkaarten aankopen. Dat kan al snel oplopen tot een serieus bedrag", vertelt schepen van Evenementen, Katleen Vantyghem (N-VA). 

Bij sommige organisaties gaat er best wat geld mee gemoeid. Een aantal mensen spelen hun pensioen voor een groot deel op.

Katleen Vantyghem, schepen van Evenementen (N-VA)

De gemeente wil met de nieuwe maatregel vooral gokverslavingen vermijden. "Want via de politie hebben we een aantal schrijnende situaties vernomen, waarbij mensen hun pensioen voor een groot deel opspelen." 

Vorm van samenzijn

Heel wat verenigingen reageren verontwaardigd en overwegen nu uit te wijken naar andere gemeenten. "Wij organiseren normaal 2 keer per week een bingo. De opbrengst daarvan gaat naar enkele goede doelen. Het heeft geen zin meer als we het nog maar 4 keer per jaar mogen doen," zegt Inge Van Eetvelde van vzw Limra aan Radio 2 Antwerpen.

Mensen hebben het recht om te doen wat ze graag doen. Zo snel geraak je toch niet gokverslaafd?

Inge Van Eetvelde, vzw Limra

De organisaties vrezen nu dat het vertier van gepensioneerden grotendeels zal wegvallen. "Voor velen is het een wekelijkse vorm van samenzijn met hun vrienden", vertelt Van Eetvelde. "De mensen hebben toch het recht om te doen wat ze graag doen. Voor 13 euro kan je al meespelen, dan geraak je toch niet snel gokverslaafd?"

Herhaling van de wetgeving

Toch benadrukt de gemeente dat het niet de bedoeling is om bingo volledig te bannen. "We herhalen gewoon de wetgeving die vermeld staat in het reglement van de kansspelcommissie, niet meer dan dat. Het zijn een aantal voorwaarden die gelden om een bingo te kunnen organiseren. Organisaties kunnen dat nog steeds perfect doen, zolang de financiële inzet van een laag niveau is en de winst ook beperkt is", aldus Vantyghem. 

Meest gelezen