UZ Leuven

Studenten Verpleegkunde UCLL versterken intensieve COVID-afdelingen UZ Leuven

In het UZ Leuven komen 28 studenten Verpleegkunde van hogeschool UCLL de teams van de vier intensieve COVID-afdelingen  versterken. Het ziekenhuis kan momenteel alle hulp gebruiken. En de studenten kunnen op deze manier hun stage in een erg leerrijke context afwerken.

Door het toenemende aantal coronapatiënten, was er in het UZ Leuven nood aan bijkomende intensieve bedden. Daarom zocht het ziekenhuis  naar extra zorgverleners voor de COVID-afdelingen. Het ziekenhuis kon rekenen op enthousiaste vrijwilligers en zorgverleners met ervaring die al een tijdje niet meer in het ziekenhuis werken, en nu dus ook op 28 laatstejaarsstudenten verpleegkunde van de UCLL, campus Gasthuisberg.

Méér dan een kijkstage

De toekomstige verpleegkundigen vormen in een eerste fase de spil tussen de 'besmette' en 'niet-besmette' zones van de afdelingen. Ze zetten bijvoorbeeld medicatie en materiaal klaar. Ze analyseren ook  onderzoeksresultaten. Later, wanneer ze de nodige ervaring hebben opgedaan, zullen ze ook instaan voor de rechtstreekse patiëntenzorg. Zo kunnen ze hun kennis en vaardigheden trainen via de zorg voor COVID-patiënten, uiteraard steeds met de nodige beschermende maatregelen.

Elf weken

De studenten van de zogeheten leerzorgteams worden intensief begeleid.  Elke dag worden er één op één tandems gevormd van studenten en verpleegkundige-mentoren. Er werken zeven studenten per afdeling. Zo vormen ze een vast team en is de zorg 24 op 7 gegarandeerd. De studenten zullen 11 weken op de intensieve afdeling meedraaien. 

(lees verder onder de foto)

"Ik maak als stagiair écht het verschil"

Lynn Caluwé, laatstejaarsstudent Verpleegkunde UCLL
UZ Leuven

Verschil maken

Lynn Caluwé is laatstejaarsstudent Verpleegkunde UCLL: “Op de afdeling waar ik hiervoor stond, was ik echt ‘de stagiair’. Als ik er niet was, zou het even goed draaien. Nu, op de intensieve COVID-afdeling, maak ik echt het verschil. Doordat ik er ben, kunnen er meer bedden ingezet worden en meer patiënten geholpen. Dat wordt ook echt geapprecieerd door het team.”

Meest gelezen