Discord

Studentenverenigingen in Gent starten met samen blokken via videoverbinding: "Zien studeren, doet studeren"

In Gent openen almaar meer studentenverenigingen een virtueel studielokaal waar jongeren elkaar online kunnen zien studeren en ook een praatje kunnen slaan. De Vlaamse Levenstechnische Kring (VLK) verzamelt op sommige momenten tot 40 studenten. "Het werkt via het platform Discord en almaar meer verenigingen doen mee." 

De coronacrisis is voor veel mensen een zware dobber en ook studenten hebben het niet makkelijk. Studeren in groep in grote leeszalen, bibliotheken of andere ruimtes is door de coronacrisis onmogelijk. Om hen te motiveren om de lessen te blijven volgen, te blijven blokken en contact te leggen met studiegenoten, starten studentenverenigingen in Gent met online studielokalen. Jongeren kunnen er via videoverbinding elkaar zien studeren. Er zijn ook chatkanalen waar ze over serieuze, maar ook over meer banale zaken kunnen praten. 

Anderen zien studeren, helpt echt om gemotiveerd te blijven, zeker nu

Ward Van Belle, studentenvereniging VLK

"Het idee kwam eigenlijk uit ons praesidum", vertelt Ward Van Belle van de Vlaamse Levenstechnische Kring (VLK) , dat is de studentenvereniging van de bio-ingenieurs van de universiteit Gent.  "We zijn gestart met kortere "samenstudeersessies" online. Dat was al snel een groot succes en daarom is er nu een permanente virtuele studiezaal. Er zitten zo goed als altijd mensen in." 

Veel verenigingen springen op de kar

"We zijn zeker niet de enige studentenvereniging in Gent die met het systeem werkt. We maken gebruik van het onlineplatform Discord. Daar kan je videochatten of gewoon ook berichten naar elkaar sturen. Je kan er de anderen dus bekijken terwijl ze aan het studeren zijn. Vergelijk het met een soort internetforum met een videofunctie", legt Van Belle uit. Voor vele verenigingen is het een alternatief om tijdens de coronaperiode toch sociaal contact tussen de studenten te organiseren. 

Dit zal niet alleen tot betere studieresultaten leiden maar is ook belangrijk voor het mentale welzijn
Ward Van Belle, studentenvereniging VLK

"Het platform werkt zelfs met een soort puntensysteem. Hoe langer je studeert, hoe meer punten je verzamelt. Het is een extra manier om gemotiveerd te blijven. We zorgen ervoor dat de serieuze gesprekken goed gescheiden blijven van de meer triviale zaken. Al zijn die ook heel belangrijk voor studenten die nu soms al weken en maanden vaak in isolement zitten" vertelt Van Belle. "Ik gebruik het zelf ook en ik vind het een erg leuke manier om te studeren én te ontspannen."

Meest gelezen