Studentenverenigingen organiseren online "speed-meeting" voor Antwerpse studenten: "Grote nood aan sociaal contact"

Aan de Universiteit Antwerpen organiseren de overkoepelende studentenverenigingen en de studentenraad vandaag een groot online "speed-meeting-evenement". De bedoeling is dat studenten er studiegenoten leren kennen via korte videogesprekken. "We merkten dat hier een grote nood aan is in deze tijden. Vooral eerstejaars hebben het moeilijk", vertelt voorzitter van Unifac, Robin Boel bij Radio 2 Antwerpen.

Sociaal contact tussen studenten is een pak lastiger in de huidige coronatijden. Door online lessen en een gebrek aan evenementen geraken sommige studenten al snel geïsoleerd. Ook eerstejaars hebben het moeilijker om studiegenoten te leren kennen. Daarom organiseren de overkoepelende studentenverenigingen Unifac en ASK-Stuwer samen met de studentenraad van de Universiteit Antwerpen vandaag een groot online "speed-meeting-evenement" voor de Antwerpse studenten. 

Korte "speeddates"

Het concept is simpel: alles gebeurt via een online platform waarop de studenten nieuwe mensen leren kennen via korte videogesprekken. Na 10 minuten schuift het systeem automatisch door naar het volgende gesprek. "Het zijn eigenlijk korte speeddates waarbij je bijvoorbeeld studiebuddies kan ontmoeten. We hebben dit initiatief opgestart omdat we merkten dat er in deze tijden een grote nood is aan sociaal contact", vertelt voorzitter van Unifac, Robin Boel in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen. 

Via korte speeddates kunnen de studenten bijvoorbeeld studiebuddies ontmoeten

Robin Boel, voorzitter studentenvereniging Unifac

Zo'n 370 studenten schreven zich in voor het evenement. Zij moesten een profiel aanmaken en daarbij wat info over zichzelf meegeven. "Zo kon je zeggen wat je zelf in de aanbieding hebt, wat je zoekt, welke leuke verhalen je hebt of welke goede netflixseries je kent", legt Boel enthousiast uit. 

Moeilijk voor eerstejaars

Via een random selectie zullen de deelnemers dan gekoppeld worden aan medestudenten. Enkelen kunnen daarbij ook rector Herman Van Goethem en vicerecor Ann De Scheper tegenkomen, want ook zij nemen deel aan de speed-meeting. Ze hopen zo contact te leggen met enkele eerstejaars. "Want in oktober heeft de studentenraad een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het vooral moeilijk loopt voor de eerstejaars", verklaart Boel. 

Met het initiatief wil men de studenten daarom bijstaan in deze moeilijkere periode. "Sinds de start van het academiejaar proberen we het studentenleven heruit te vinden, maar dat is niet gemakkelijk.  We hopen met dit initiatief ons steentje bij te dragen", klink het.

Meest gelezen