Dit is de meest idyllische plek ter wereld om in quarantaine te gaan!

Op Vanuatu, een eilandengroep in de Stille Oceaan, is voor het eerst een coronabesmetting vastgesteld. Vanuatu was één van de laatste landen ter wereld waar nog geen corona was uitgebroken. Mensen die terugkeren uit andere landen, moeten in quarantaine in een leegstaand vakantieresort, compleet met paalwoningen boven de branding van de zee, weet ereconsul Tim 't Kint uit Affligem.

Eilandengroep Vanuatu heeft het lang volgehouden zonder corona, maar nu is er dan toch een coronabesmetting vastgesteld in het land. "Vanuatu is lang één van de laatste landen zonder coronabesmettingen geweest. Tot nu", vertelt Tim 't Kint in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. 't Kint is ereconsul van Vanuatu en woont in Affligem. Als ereconsul vertegenwoordigt hij Vanuatu in België voor commerciële contacten en doet hij ook de PR van het land in België.

Vanuatu is een eilandgroep ten noordoosten van Australië en bestaat uit 83 kleine eilanden waarop bijna 300.000 mensen wonen. "Vanuatu heeft geen gezondheidszorg zoals wij die in België kennen", vertelt 't Kint. "In maart waren er welgeteld twee beademingstoestellen in het hele land. Intussen zijn het er wel al 20. De overheid van Vanuatu wil niks aan het toeval overlaten en is van in het begin van de coronacrisis streng geweest: niemand mag het land meer in of uit. Toeristen zijn niet meer welkom. De enigen die het land nog binnen mogen, zijn mensen die gerepatrieerd worden. Daar is nu één besmetting bij vastgesteld. Om een grote uitbraak te voorkomen, moet iedereen die het land binnenkomt zonder uitzondering in quarantaine", weet ereconsul 't Kint. 

In quarantaine of op vakantie?

Wie dan toch in quarantaine moet, mag dat niet thuis doen. Maar waar dan wel, is minder slecht dan je zou denken. "Omdat er geen toerisme meer is op het eiland, staat een prachtig vakantieresort op een eilandje voor de kust van de hoofdstad Port Villa leeg: het Irikiri Island Resort & Spa. Omdat dat leeg staat, wordt het resort nu gebruikt als plek om in quarantaine te gaan. Iedereen die het land binnenkomt, moet daarheen. Het is waarschijnlijk de meeste idyllische quarantaineplek ter wereld", lacht 't Kint.

Meest gelezen