Videospeler inladen...

Vier tips voor jongeren die worstelen met zichzelf in coronatijden

Jongeren die in coronatijden slecht in hun vel zitten, kunnen onder andere terecht bij de jongerenadviescentra, de JAC’s. Daar kregen ze de afgelopen maanden opvallend meer vragen van jongeren die worstelen met zichzelf. Voor hen heeft Shari Robijns, expert jongerenwelzijn bij de jongerenadviescentra (JAC’s), vier goeie tips.

Ketnet-wrapper Gloria Monserez liet deze week via Instagram openhartig weten dat ze tijdens deze tweede lockdown slecht in haar vel zit. En de 19-jarige presentator van de VRT-jongerenzender is lang niet alleen. 

Dat merken ze ook bij de jongerenadviescentra (JAC’s), waar jongeren terecht kunnen voor vragen en hulp. “Jongeren hebben echt het gevoel dat ze dezer dagen thuis opgesloten zitten”, zegt experte Shari Robijns.

Opgesloten

“Zeker jongeren die voorheen al psychische problemen hadden, hebben het nu extra moeilijk.” En dan denkt Robijns niet meteen aan zware problemen, maar lichtere vormen van angst en eetstoornissen. “Vele jongeren hebben het daarmee nog moeilijker omdat ze zich opgesloten voelen.”

Kijk hier naar een aantal getuigenissen van jongeren en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Bij de JAC’s merken ze dat de thuissituaties van jongeren nu meer escaleren.  “Jongeren - maar ook ouders - zitten met angsten en heel veel vragen.We merken dat die frustraties langs beide kanten escaleren, waardoor er bij ons veel meer vragen worden gesteld over agressie, zowel verbaal als fysiek”, aldus Robijns.

Cijfers

De cijfers staven dat. “Als we vergelijken met dezelfde periode vorig jaar - september en oktober - zien we dat er 4 procent meer fysieke gesprekken zijn, maar vooral een stijgende vraag in onze chat. 

Daar zien we een stijging van 40 procent”, stelt Shari Robijns vast. 4.300 jongeren hebben de afgelopen twee maanden vragen gesteld omdat ze niet goed in hun vel zitten en niet weten hoe ze daarmee om moeten gaan. 

Vier tips

Robijns heeft tot slot nog deze vier belangrijke tips voor jongeren die nu slecht in hun vel:

  1. Blijf buiten gaan: kom uit je kot en ga een luchtje scheppen, zodat je even weg bent uit de thuissituatie waar je mee worstelt 

  2. Blijf in contact staan met vrienden, weliswaar op de manieren waarop het mag: online maar ook fysiek mag het nog, met maximaal vier vrienden in totaal en met de gepaste afstand

  3. Durf in te zien wanneer het moeilijk met je gaat. “We merken dat de stap naar professionele hulpverlening zetten niet vanzelfsprekend is. Vaak rust er ook een taboe of weten jongeren niet waar ze terecht kunnen. Stap bijvoorbeeld naar het JAC, waar professionele hulpverleners voor je klaarstaan via chat, mail, maar ook fysiek

  4. En tot slot: stel ook aan je vrienden de vraag: “Hoe gaat het met je?” Blijf dat ook desnoods herhalen tot de echte gevoelens naar boven komen

Bekijk hier een gesprek met Shari Robijns in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen