VRT NWS lanceert interactieve videoles rond nepnieuws

VRT NWS stelt een interactieve video over nepnieuws beschikbaar voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Journaal-anker Hanne Decoutere geeft in deze les bruikbare tips, op maat van jongeren, om nepnieuws te herkennen. Deze videoles is gebaseerd op de vernieuwde EDUbox Nepnieuws.

Over nepnieuws bracht VRT NWS in 2019 al een EDUbox uit, een educatief concept om jongeren te laten kennismaken met een belangrijk maatschappelijk thema. Dit kant-en-klaar lespakket is gemaakt om in groep te gebruiken in de klas. Door het toenemende belang van afstandsonderwijs, werd deze EDUbox nu vertaald naar een interactieve videoles.

In deze les is Journaal-anker Hanne Decoutere uitzonderlijk de leerkracht van dienst. Samen met de leerlingen neemt zij fake news onder handen. Want wat is nepnieuws precies? En hoe kun je het herkennen? Hanne biedt de leerlingen 10 heldere regels die zij te allen tijde kunnen gebruiken om echt nieuws van nepnieuws te onderscheiden. Aan de hand van voorbeelden en verschillende oefeningen maakt zij nadien ware nepnieuwsdetectives van hen. Aansluitend geeft ze ook tips over wat ze moeten doen in het geval ze geconfronteerd worden met fake news.

De videoles kan individueel gevolgd worden, thuis of in de klas. Ze bestaat uit stukjes theorie, video’s, reportages en interactieve quizvragen. De leerling volgt zijn eigen tempo, beantwoordt vragen en zoekt dingen online op.

Benieuwd? Je kan de interactieve video volgen op deze pagina. Of krijg in de video hieronder een voorsmaakje.

(Lees verder onder de video.)

Video player inladen...

EDUbox Nepnieuws krijgt update

De interactieve video is het individuele leertraject van de EDUbox Nepnieuws. Naar aanleiding van deze lancering heeft de EDUbox een update gekregen. De voorbeelden en oefeningen zijn geactualiseerd en ook de theorie in de uitbreidingshoofdstukken is onder handen genomen. Leerkrachten die dieper willen ingaan op het onderwerp, hebben nu aangepast materiaal om het te hebben over soorten nepnieuws en wat de invloed is van echokamers en algoritmes op de verspreiding van nepnieuws.

Bovendien stelt VRT NWS vanaf vandaag extra oefeningen beschikbaar, als een soort uitbreidingspakket bij de bestaande EDUbox. Het gaat onder meer om een oefening rond corona, waarbij de leerlingen echte nieuwsberichten van nepnieuws moet onderscheiden. Deze oefeningen kunnen gedownload worden op de webpagina van de EDUbox Nepnieuws.

Deze EDUbox en interactieve videoles zijn tot stand gekomen door een samenwerking van VRT NWS met het Vlaamse kenniscentrum voor mediawijsheid Mediawijs, het onderzoekscentrum imec en Arteveldehogeschool.

Wil je meer weten over EDUbox? Meer informatie over alle EDUboxen vind je hier. Je kan er ook terecht om ze te bestellen.

Meest gelezen