Pixabay

Wolven in Limburg zijn vooral verlekkerd op reeën en everzwijnen

De wolven in Limburg eten vooral reeën en everzwijnen. In enkele gevallen eten ze ook hazen, muizen, schapen en zelfs een hond. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) dat de afgelopen twee jaar 49 wolvendrollen onder de loep nam.

Slecht nieuws voor de Limburgse everzwijnen en reeën in het wolvengebied, want wolven lusten ze graag. Het INBO onderzocht 49 stalen van wolvenuitwerpselen. In 32 van die drollen zaten resten van reeën en in 9 zaten er sporen van everzwijnen. De wolf in onze provincie lust ook wel eens een haas (3), een konijn (2) of een woelmuisje (2).

Wanneer wolven leren dat schapen een makkelijke prooi zijn, wordt dat een probleem

Koen Van Muylem van het INBO

Schapen worden minder gegeten door de wolven. In amper 3 van de 49 wolvendrollen zaten resten van een schaap. Koen Van Muylem van het INBO: “Spijtig genoeg vinden we ook resten van schapen in de wolvendrollen. Ze eten vooral wild, maar dus ook soms schapen.” Voor het INBO moeten eigenaars hun schapen beschermen zodat wolven niet leren dat ze een makkelijke prooi zijn. “Wanneer wolven geleerd worden dat dat makkelijk kan, wordt dat een probleem. Vandaar het belang van goed omheinde schapenweiden waardoor een wolf leert dat een schaap geen prooi is”, aldus Koen Van Muylem.

Honden aan de leiband

In één staal werden resten gevonden van een hond. “Honden zijn wel degelijk een prooi voor de wolf”, vertelt Koen Van Muylem. “Ze zijn kleiner dan een wolf en daarom is het belangrijk dat honden aan de leiband gehouden worden in het wolvengebied. Want er is een kans, hoe klein ook, dat de hond een prooi wordt van de wolf.”

Meest gelezen