Milities die vechten aan de zijde van het regeringsleger
AFP or licensors

Duizenden Ethiopiërs vluchten naar Soedan, gevechten in Ethiopië houden aan

In Ethiopië zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen voor het geweld in de noordelijke regio Tigray. Ze staken de grens over naar buurland Soedan. Onder hen bevinden zich ook deserterende soldaten. Ondertussen houden de gevechten tussen de Ethiopische regering en de lokale autoriteiten aan. De Ethiopische premier Abiy Ahmed zegt dat ze het westen van Tigray heroverd hebben. 

Het regeringsleger heeft de lokale troepen in het westen van de regio Tigray verslagen, dat heeft de Ethiopische premier Abiy Ahmed gezegd. "De regio in het westen van Tigray is bevrijd", schreef hij op Twitter. "Het leger gaat nu humanitaire hulp bieden", schreef hij nog over de regio in het westen van Tigre. Ze zouden ook een overgangsregering opstellen in de heroverde regio's. Verder beschuldigt de premier de lokale troepen van wreedheden.

De regio in het westen van Tigray is bevrijd

Maar alle communicatiemiddelen werden in de regio verbroken, transport en media worden geblokkeerd. Het is erg moeilijk om informatie van de situatie ter plaatse te verifiëren. 

(Lees verder onder de foto)

Man behoort tot militie in Gondar
AFP or licensors

Duizenden op de vlucht

Ondertussen vluchten duizenden Ethiopiërs uit deze regio naar Soedan. "We hebben duizenden Ethiopische vluchtelingen ontvangen, families, met vrouwen en kinderen, en een aantal strijders met wapens", zei Fateh al-Rahman al-Amin, de gouverneur van de staat Kassala in Soedan.

We hebben duizenden Ethiopische vluchtelingen ontvangen, families, met vrouwen en kinderen, ...

Gouverneur van de staat Kassala in Soedan

Een bron bij het Soedanese leger, die niet met naam genoemd wou worden, zei dat niet alleen burgers, maar ook een vijfhonderdtal soldaten van Ethiopië, vooral van het federale leger, naar Soedan zouden gevlucht zijn en zich daar zouden overgegeven hebben. Eerder beweerde het Ethiopische leger dat er vijfhonderd leden van de lokale troepen gedood werden.

Oorzaak conflict

Het conflict tussen de premier en de plaatselijke regering in Tigray, het Tigray People's Liberation Front (TPLF) is al verschillende maanden aan de gang. De regio riep verkiezingen uit tegen de zin van de regering. De verkiezingen waren namelijk uitgesteld door corona. Ruim een week geleden escaleerde het conflict. De lokale regering en haar troepen zouden een militaire basis aangevallen hebben, als reactie startte premier Abiy een offensief tegen de regio.

Ethiopië telt zo’n 80 verschillende etnische bevolkingsgroepen. De premier behoort tot de Oromo, de grootste groep van het land. Niet tot de Tigray. Toen de premier aan de macht kwam, zagen de TPLF-aanhangers hun invloed slinken.

(Lees verder onder de foto)

De Ethiopische premier Abiy Ahmed
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Offensief gaat niet lang duren"

De Verenigde Naties hebben al opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Ze zeggen ook dat ze de regio erg moeilijk kunnen bereiken om hulpgoederen te leveren. "De hulpgoederen mogen Tigray niet binnen." Bovendien hebben de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap al gewaarschuwd dat Ethiopië dreigt af te glijden naar een burgeroorlog.

Premier Abiy probeerde eerder deze week al om de internationale gemeenschap gerust te stellen over zijn militaire operaties. Hij wil van geen dialoog weten, maar zei dat zijn offensief niet lang zou duren.

Maar bij het offensief dat premier Abiy is gestart en de luchtaanvallen die hij heeft uitgevoerd zijn al honderden doden gevallen. Het lijkt erop dat na al de inspanningen en hervormingen die Abiy heeft doorgevoerd, dit conflict voor Ethiopië opnieuw de dreiging van een mogelijke oorlog inhoudt.

Protest Ethiopië
AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen