Beeld van een schipbreuk op woensdag 11 november, ook voor de kust van Libië.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bijna 100 migranten en vluchtelingen verdronken bij twee scheepsrampen voor Libische kust

Voor de kust van Libië zijn gisteren en vandaag bijna honderd mensen verdronken toen ze Europa wilden bereiken via de Middellandse Zee. Enkele tientallen anderen konden door vissers worden gered. 

Gisteren raakte een bootje met migranten en vluchtelingen in de problemen voor de kust van al-Khums, ten oosten van de Libische hoofdstad Tripoli. Zeker 74 mensen zijn verdronken, 47 andere mensen konden worden gered. Intussen zijn al ongeveer 30 lichamen geborgen. Er wordt nog gezocht naar mogelijk andere overlevenden.

Enkele uren later raakte een andere boot voor de kust van Libië in de problemen. Volgens Artsen Zonder Grenzen zijn daarbij nog eens 20 mensen verdronken. Drie overlevenden konden worden gered door vissers. Die mensen zouden erg getraumatiseerd zijn omdat ze hun geliefden hebben zien verdrinken. 

Sinds begin dit jaar zijn al zeker 900 mensen verdronken in de Middellandse Zee bij een poging Europa te bereiken.  Volgens de EU zouden 72.500 migranten erin geslaagd zijn om Europa te bereiken. Vorig jaar stond dat aantal rond deze tijd op 80.000.

Voor de Libische kust maakte de Spaanse ngo Open Arms woensdag deze schokkende beelden van een reddingsactie. Een bootje met vluchtelingen raakte in de problemen, drenkelingen werden uit het water gehaald, terwijl een moeder vertwijfeld om haar kind riep. (lees voort onder de video)

Video player inladen...

Chaos

11.000 migranten en vluchtelingen werden tegengehouden en teruggebracht naar Libië. De omstandigheden waarin ze daar terechtkomen, zijn uiterst penibel. Vaak worden ze vastgehouden in detentiecentra, uitgebuit of misbruikt. 

De Internationale Organisatie voor Migratie en de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, wijzen er herhaaldelijk op dat Libië geen veilige plaats is om mensen naar terug te sturen. Sinds de val van dictator Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 is Libië verzand in chaos en straffeloosheid. Mensensmokkelaars en milities profiteren er van het bestuurlijke vacuum.

Meest gelezen