2020 Getty Images

Zorgteam van CAW Antwerpen wil inzetten op voethygiëne van daklozen

Omdat de meeste daklozen rondlopen op slechte schoenen, wil het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Antwerpen meer inzetten op voetverzorging. "We zoeken mensen die kwaliteitsvolle producten voor voet- en basishygiëne willen inzamelen en ook helpende handen om de voeten van daklozen te verzorgen", vraagt Martine Van Assche van CAW Antwerpen op Radio 2 Antwerpen.

"Ons doelpubliek zijn de dak- en thuislozen in Antwerpen en we merken dat ze moeilijk toegang krijgen tot basiszorg", legt Martine Van Assche van CAW Antwerpen uit. "Ze vinden bovendien ook moeilijk aansluiting bij de reguliere gezondheidszorg, en daar proberen wij iets aan te doen met een team van verpleegkundigen, een psychiater, een psychiatrisch verpleegkundige, een pedicure en heel wat vrijwilligers en onthaalmedewerkers. Wij gaan tot bij hen of de daklozen komen tot in één van onze centra."

In het kader van de Radio 2 actie "Beste Buren voor de Warmste Week" vraagt CAW hulp van vrijwilligers om een handje te komen toesteken bij het onthaal van de dak- en thuislozen in de opvangcentra, en om hen te helpen met hun was te doen bijvoorbeeld. Wie producten voor basishygiëne wil komen afgeven, is ook heel welkom. Het gaat dan over shampoo, tandpasta, tampons, maandverband en benodigdheden voor pedicure.

Voeten

Omdat heel wat dak- en thuislozen last hebben van droge voeten met kloven en schimmelnagels of -infecties wil het Zorgteam van CAW Antwerpen de komende winterweken focussen op voetverzorging. "Voethygiëne is namelijk heel belangrijk voor hun volledige gezondheid", voegt Van Assche er nog aan toe. "In coronatijden is het wel een uitdaging want onze vast pedicure werkt niet door de maatregelen. Onze verpleegkundigen doen wat ze kunnen aan de meest dringende voetproblemen. We hopen dat we zo snel mogelijk weer met de volledige pedicure kunnen  starten", besluit ze.

Alle info over mogelijk vrijwilligerswerk of hygiëneproducten die je kan bezorgen, vind je op de website van De Warmste Week.

Meest gelezen