Radio 2

7 Kempense gemeenten versoepelen maatregelen voor kinderen onder 12 jaar: "Kinderen voorzichtig perspectief bieden"

7 Kempense gemeenten gaan de coronamaatregelen voor kinderen jonger dan 12 jaar opnieuw versoepelen. Door de hoge besmettingscijfers werder er twee weken geleden strengere maatregelen genomen met uitzonderingen voor kinderen onder 12 jaar. De Kempense gemeenten Mol, Balen, Dessel, Retie, Geel, Meerhout en Laakdal besloten toen om daar niet in me te gaan, maar komen daar nu op terug. "We gaan voorzichtig versoepelen, om de kinderen zo perspectief te bieden", zegt burgemeester Wim Caeyers (CD&V) van Mol.

De 7 gemeenten gingen niet mee in de uitzonderingsmaatregelen voor kinderen jonger dan 12 jaar. "We hebben twee weken lang alles stilgelegd om zo het virus een slag te geven", zegt burgemeester Wim Caeyers (CD&V) van Mol. "Kinderen konden dus niet aan sport doen, niet naar de jeugdbeweging of niet naar de muziekschool. Intussen is de toestand verbeterd en kan er geleidelijk aan weer meer."

We wilden twee weken alles stilleggen om het virus een slag te geven

Wim Caeyers, burgemeester Mol (CD&V)

Versoepeling in fases

De versoepelingen gaan niet onmiddellijk in. "We gaan werken met fases. Twee weken na de heropstart van de scholen gaan we buitenactiviteiten opnieuw toestaan. Twee weken daarna mogen de kinderen ook hobby's binnen hervatten", zegt de burgemeester. "We hebben dat op die manier afgesproken met medische experten om zo het virus de baas te blijven."

We hebben gezien hoe Brussel te snel de maatregelen versoepeld heeft en dat willen we vermijden

Wim Caeyers, burgemeester Mol (CD&V)

"We hebben in het verleden gezien dat er bijvoorbeeld in Brussel te snel versoepeld is", zegt Caeyers. "Vandaar dat we met onder meer de ziekenhuizen, hulpposten en huisartsen overlegd hebben om voorzichtig in fases te versoepelen. De laatste fase gaat pas volgende maand in. Zo gooien we niet zomaar overboord wat we hebben opgebouwd."

Meest gelezen