Archieffoto

80 besmettingen in woonzorgcentrum Wetteren: “Mensen van de gemeente helpen met maaltijden”

In woonzorgcentrum Schelderust in Wetteren is bijna de helft van de bewoners positief getest op het coronavirus. Er zijn ook 25 personeelsleden besmet. Alle bewoners moeten nu op hun kamer blijven en bezoek is verboden tot volgende maandag. “Gelukkig kunnen we rekenen op hulp van buitenaf”, klinkt het. 

“Momenteel zijn er ongeveer 55 bewoners en 25 personeelsleden positief getest op het coronavirus”, vertelt directeur Luc De Gussem bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. De eerste besmetting werd eind oktober ontdekt, toen testte er 1 personeelslid positief. “Daarna is het alleen maar erger geworden.”

Snel verspreid

“Toen we hoorden dat 1 personeelslid positief had getest, zijn we meteen iedereen gaan testen”, vertelt Van Gussem. “We hadden aan het einde van oktober 10 besmette bewoners en 5 besmette personeelsleden. De besmetting vond vooral plaats op onze gesloten afdeling waar de mensen met dementie verblijven die in 1 groep leven. Een paar dagen later was de hele afdeling besmet.” Maar nu, 2 weken later, zijn er ook besmettingen vastgesteld op een andere afdeling. “We hebben alle personen die corona hebben geïsoleerd van de rest, zodat er nu geen besmettingen meer kunnen bijkomen.”

Ondanks alles staat onze ploeg nog steeds heel sterk en blijven ze ervoor gaan

Luc De Gussem, directeur Schelderust

Hulp van buitenaf

Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een crisismanager aangeduid die het woonzorgcentrum ondersteunt. WZC Schelderust heeft ook goede contacten met onder meer de huisartsenkring om alles goed op te volgen én ze krijgen hulp van de gemeente: “Er zijn heel wat personeelsleden uitgevallen en daardoor zitten we met een probleem”, zegt Van Gussem nog. “Maar we hebben intussen een oproep gedaan voor extra mensen en daar is veel reactie op gekomen."

"We krijgen nu hulp van zelfstandige thuisverpleegkundigen en er zijn ook mensen van de gemeente en van de sporthal die ons komen helpen met het uitdelen van de maaltijden. Ik merk ook dat mijn ploeg nog steeds heel sterk staat. De mensen die komen bijspringen zien ook dat het een enthousiast team is dat ervoor blijft gaan.”

Meest gelezen