AFP or licensors

Trump toont eerste vertwijfeling nu Amerikaanse media Biden helemaal als winnaar aanwijzen

Terwijl Amerikaanse media Joe Biden nu helemaal aanwijzen als de verkozen winnaar van de presidentsverkiezingen, heeft huidig president Donald Trump voor het eerst tussen neus en lippen iets gezegd over de verkiezingsuitslag. In een toespraak over de Amerikaanse aanpak van het coronavirus, liet Trump voor het eerst een kleine opening voor een regering-Biden. 

Tijdens een toespraak over de aanpak van het coronavirus in de VS heeft Amerikaans president Trump tussen neus en lippen toch iets laten vallen over de verkiezingsuitslag. “Ik zal niet in een lockdown gaan”, maakte hij zich sterk. “Deze regering zal niet in lockdown gaan”, voegde hij eraan toe. 

Maar vervolgens liet hij een kleine opening: “Hopelijk zal de ... wat er ook gebeurt in de toekomst, wie weet, welke regering het zal zijn, ik vermoed dat de tijd het ons zal leren. Ik kan u zeggen dat deze regering niet in een lockdown zal gaan.”

Bekijk het bewuste fragment tijdens de duiding die VRT NWS-journalist Bram Vandeputte gaf in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Betwisting

Als de projecties van de Amerikaanse media kloppen, wint Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen met 306 kiesmannen, terwijl Donald Trump op 232 kiesmannen strandt.

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

Dat is de eindstand, nu de media de twee resterende staten hebben toegewezen. Huidig president Donald Trump haalt volgens hen North Carolina binnen, Joe Biden wint dan weer in Georgia. 

Op deze kaart kan je zien in welke staten Trump en Biden hebben gewonnen: blauw is voor Biden, rood voor Trump en zwart is verdeeld (Lees verder onder de kaart)

Georgia, goed voor 16 kiesmannen, was lang een Republikeins bastion. Biden is de eerste Democraat die er kan winnen sinds Bill Clinton in 1992. In North Carolina waren 15 kiesmannen te verdienen.

Donald Trump, die in 2016 ook met uitgerekend 306 kiesmannen won, betwist de officieuze verkiezingsuitslag van dit jaar. Hij  beweert dat het Democratische kamp fraude heeft gepleegd en dat hij de echte winnaar van de verkiezingen is. In verschillende staten lopen er rechtszaken over de claims.

"Popular vote"

Wat betreft het totale stemmenaantal ligt Biden meer dan 5 miljoen stemmen voor op Trump. Volgens CNN staat Biden op net geen 78 miljoen stemmen (50,8 procent), tegen bijna 72,7 miljoen voor Trump (47,4 procent). Maar dat is dus van geen tel, want de VS werkt met een systeem van kiesmannen.

Hoe zit dat ook alweer met die kiesmannen? De VS heeft 538 van die kiesmannen, die samen het kiescollege vormen.  De kandidaat die in dat college meer dan de helft van de stemmen haalt, wordt president. Daarom moet één van de twee kandidaten 270 stemmen halen om te winnen. Op basis van de stemmen die nu geteld zijn, besluiten Amerikaanse media nu dat Joe Biden aan die 270 stemmen zal komen en Trump de duimen zal moeten leggen.

Bekijk de volledige uitleg in deze video:

Videospeler inladen...

Vaccin "zeer snel" toegelaten

Trump had het tijdens de toespraak trouwens ook over het vaccin tegen het coronavirus. Hij gaat ervan uit dat de Amerikaanse toelating voor het vaccin "zeer, zeer snel" in orde komt. Dan is het "een kwestie van weken" voor de eerste ouderen en risicopatiënten gevaccineerd zullen worden. Tegen april zou het vaccin dan voor de brede bevolking beschikbaar zijn, zei hij.

De regering denkt dat tegen het einde van het jaar al 20 miljoen dosissen uitgedeeld kunnen worden. Moncef Slaoui, topman van de zogenoemde "Operation Warp Speed", verklaarde dat na die 20 miljoen maandelijks telkens 25 à 30 miljoen mensen een vaccin kunnen krijgen.

Trump gaf nog een sneer naar de gouverneur van de staat New York, de Democraat Andrew Cuomo, die geen vertrouwen heeft in het federale goedkeuringsproces en het vaccin op lokaal niveau wil verifiëren. "We zullen niet leveren aan New York zolang we geen toestemming hebben om dat te doen", zei Trump.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen