Ann Schoubs wordt de nieuwe directeur-generaal bij De Lijn.
Laurie Dieffembacq

Ann Schoubs komt aan het stuur bij De Lijn

De Vlaamse regering schuift Ann Schoubs naar voren als nieuwe directeur-generaal van vervoersmaatschappij De Lijn. Zij volgt Roger Kesteloot op, die in mei liet weten dat hij zijn functie voortijdig neerlegt. Schoubs wacht een pittige uitdaging.

Schoubs neemt bij De Lijn op 1 januari het stuur over van directeur-generaal Roger Kesteloot. Die had eerder dit jaar laten weten dat hij zijn mandaat, dat nog liep tot eind april 2022, vroeger zou neerleggen. Daarop lanceerde de Vlaamse regering een selectieprocedure.

Uiteindelijk viel de keuze van de regering dus op de 54-jarige Ann Schoubs. Zij is burgerlijk ingenieur van opleiding en heeft er een lange carrière opzitten bij spoorwegmaatschappij NMBS. Ze bekleedde er verschillende financiële en informaticarollen. Zo was ze onder meer auditeur, controller, hoofd van de ICT-poot YPTO en verantwoordelijk voor de toeleveringsketen ("supply chain") bij de NMBS.

De voorbije twee jaar was ze hoofd van de federale overheidsdienst Interne Audit. In die rol nam ze onder meer de vervangingsprocedure van de F-16-gevechtsvliegtuigen van het leger onder de loep.

Stevige uitdaging

Schoubs krijgt bij De Lijn een stevige uitdaging op haar bord. De vervoersmaatschappij worstelt met de stiptheid en correcte reizigersinformatie en kreeg tijdens de coronacrisis een forse financiële dreun. Bovendien wordt tegen het einde van het jaar ook het resultaat van de internationale benchmark verwacht. Die zal bepalen of De Lijn haar monopolie op het openbare bus- en tramvervoer in Vlaanderen kan behouden.

In elk geval wordt ze niet zomaar in het diepe gegooid. De eerste vier maanden van 2021 zal Roger Kesteloot zijn opvolger nog bijstaan. Op 1 mei 2021 gaat hij met pensioen. 

Meest gelezen