Artieste Elke Lemmens verovert Amerika met haar miniatuurtjes in Antwerpse gevels

Sinds woensdag kijken ze tot in Amerika mee hoe Elke Lemmens miniatuurtjes maakt in "voetschrapers" in Antwerpse voorgevels. Die voetschrapers werden vroeger naast de deur geplaatst, toen de mensen nog met paard en kar door de straten reden. Ze konden dan hun schoenen proper maken voor ze het huis binnengingen. Twee jaar geleden versierde Elke samen met haar kinderen de voetschraper in hun eigen gevel. "De buurt vond het zo leuk, dat ik het als project indiende", zegt Elke. 

"Omdat de reacties van de buurt zo positief waren, heb ik vorig jaar het project ingediend bij de burgerbegroting in Antwerpen", vertelt Elke. "In oktober werd het goedgekeurd en kreeg ik een budget om 50 voetschrapers te decoreren. Op dit moment zijn er al 11 volledig klaar."

Een Amerikaanse journaliste maakte een fotoreportage over mij. Die werd opgepikt door veel Amerikaanse media

Elke Lemmens, artieste

Maar hoe komt het dan dat Elke Lemmens plots wereldwijd bekend werd? "Ik heb onder meer een miniatuurtje gemaakt bij een vrouw in de buurt die Amerikaanse is van origine en journaliste is. Zij is een dag meegelopen met mij en heeft er een fotoreportage van gemaakt. Die is woensdag gepubliceerd bij Associated Press en werd veel opgepikt door de Amerikaanse pers."

(Lees verder onder de foto)

Bewoners bepalen het thema

Elke kiest de thema's voor de miniatuurtjes niet zelf. "Ik vraag aan het gezin om na te denken over wat hen typeert of om iets te vertellen over de geschiedenis van het huis", vertelt Elke. "Zo had ik een gezin dat een buitenverblijf had gekocht in de Kempen. Voor hen heb ik dan een tafereeltje van de Kempen gemaakt, zodat hun woning in Antwerpen en hun huis in de Kempen verbonden zijn. Trouwens over verbinding gesproken, mijn kunstwerkjes zorgen ook voor verbinding tussen de mensen in de buurt en dat is heel mooi meegenomen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen