Radio 2

ASZ Aalst start met renovatie spoedafdeling: “Coronapatiënten worden tijdelijk opgevangen in tenten”

Vandaag start het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst met de renovatie van de spoedafdeling. Patiënten zullen tijdelijk verzorgd worden in tenten. “De renovatie stond al langer gepland”, klinkt het. “We stelden de werken uit door corona, maar dat konden we niet blijven doen.” Aan het begin van volgende zomer moeten de werken afgerond zijn.

De ziekenhuizen liggen overvol door de tweede coronagolf en toch start het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst met de renovatiewerken van de spoedafdeling. “Maar we hebben maatregelen genomen om alles vlot te laten verlopen”, verzekert diensthoofd Lieven Vergote.

Geavanceerde tent

De gewone spoedafdeling waar op dit moment mensen worden opgevangen zonder corona, is verhuisd naar een andere plek in het ziekenhuis. Mensen die op spoed binnenkomen en positief testen op het virus, worden nu  eerst opgevangen in een geavanceerde tent buiten waar plaats is voor 18 personen. “We zorgen natuurlijk voor verwarming”, vertelt Vergote. “We kunnen een temperatuur van 25 graden garanderen, zelfs als het buiten vriest. De lucht wordt ook ververst."

We konden de renovatiewerken niet blijven uitstellen

Lieven Vergote, diensthoofd spoed ASZ Aalst

Hoogdringend

Het ziekenhuis plande de renovatiewerken al voor er sprake was van het coronavirus. “We zijn dringend aan renovatie toe”, gaat Vergote verder. “De dienst is 22 jaar oud en intensief gebruikt aan een gemiddelde van 90 patiënten per dag. We hebben de renovatiewerken in het voorjaar uitgesteld bij de eerste golf. In april hebben we beslist om alles te verhuizen naar november. We konden een 2e golf toen niet voorspellen.”

De vernieuwde spoeddienst zal beter kunnen omgaan met nieuwe coronagolven en andere besmettelijke ziektes

Nieuwe besmettelijke ziektes

Een van de grootste veranderingen van de spoeddienst is dat er nu een scheiding kan gemaakt worden tussen besmettelijke en niet besmettelijke patiënten. “We weten niet wat de toekomst brengt, en daarom is het belangrijk om nu al rekening te houden met nieuwe coronagolven en andere besmettelijke ziektes”, zegt Vergote nog. “Op onze oude spoedafdeling waren de patiënten moeilijk te scheiden. Daar gaan we in de toekomst geen problemen meer mee hebben.”

Aan het begin van volgende zomer zouden de werken klaar moeten zijn.

Meest gelezen