Aanhangers van de NLD-partij van Aung San Suu Kyi vieren de overwinning.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Aung San Suu Kyi wint opnieuw een absolute meerderheid in het parlement van Myanmar

Voor de tweede opeenvolgende keer heeft de NLD van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi de verkiezingen gewonnen in Myanmar. De legertop erkent de resultaten evenwel niet en eist een nieuwe stemronde. Aung San Suu Kyi steekt intussen de hand uit naar de minderheden die zich benadeeld voelen in het land.

Het was verwacht: de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) van regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft zeker 368 van de 440 zetels in het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis dus in Myanmar (Birma). Er kunnen er daar nog bijkomen, want nog niet alle zetels zijn toegewezen. 

De grote rivaal, de USDP -de Unie voor Solidariteit en Ontwikkeling- valt terug van 30 naar 24 zetels, al kunnen er daar ook nog enkele bijkomen. De USDP is de partij van de voormalige militaire junta. Ze zegt dat er op grote schaal geknoeid is en wil dat er nieuwe verkiezingen komen. Internationale waarnemers -onder meer vanuit de EU- vinden dat de stembusslag overwegend goed verlopen is. De meeste klachten van de USDP zijn al afgewezen door de kiescommissie. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Zo simpel is het echter niet, want volgens de -door de voormalige militaire junta opgestelde -grondwet zijn 110 kamerzetels voorbehouden voor mensen die aangesteld worden door de legertop. Die komen dus automatisch bij de zetels van de USDP. Overigens behoudt het leger volgens diezelfde grondwet cruciale ministerposten zoals die van Defensie, Binnenlandse Zaken, Migratie en Grensgebieden, ongeachte welke regering er aan de macht is.

"Moeder Suu" reikt de hand aan de minderheden

Aung San Suu Kyi of "Moeder Suu" zoals ze in eigen rangen vaak genoemd wordt, kan dus met een nieuwe absolute meerderheid een nieuwe regering vormen, ze kan dus niet rond die militaire greep op een aantal sleutelposten heen. 

Wellicht niet toevallig wil ze toch nog een "regering van nationale eenheid" vormen met andere partij, ook al heeft ze die niet nodig. Ze mikt dan vooral op de partijen van de etnische minderheden in Myanmar en dat zijn er nogal wat. Mogelijk wil Aung San Suu Kyi in de regering zo een tegengewicht vormen voor de militairen. (Lees verder onder de foto).

Nochtans zijn die minderheden fors teleurgesteld in haar. Sinds ze aan de macht is gekomen, heeft de Nobelprijswinnares en voormalige dissidente, toegelaten dat het leger die minderheden heeft aangevallen. U kent wellicht de bloedige etnische zuivering waarbij enkele jaren geleden 800.000 leden van de Rohingya-minderheid uit de westelijke deelstaat Rakhine werden verdreven naar buurland Bangladesh. Nu voert het leger daar op brutale wijze strijd tegen die andere bevolkingsgroep in Rakhine, de boeddhistische Arakenezen. 

Ook elders heeft het leger geweld gebruikt tegen minderheden in grensgebieden zoals de Chin en Kachin. De verkiezingen werden om "veiligheidsredenen" overigens niet georganiseerd in deelstaten zoals Kachin en zelfs in de grote deelstaat Shan. In totaal werden zo 2,6 miljoen leden van de minderheden uitgesloten van de verkiezingen. 

Aung San Suu Kyi is door het Rohingya-drama veel van haar internationaal imago kwijt, maar krijgt nu ook van de andere minderheden het verwijt dat ze -net als het leger- de dominantie wil verzekeren van de Bamar of Birmaanse meerderheid in Myanmar. 

Hieronder in stippellijn: de deelstaten waar er niet gestemd kon worden: Rakhine (met de Rohingya), Chin, Kachin en Shan.

Meest gelezen