Nicolas Maeterlinck

Grensgemeente Baarle-Hertog vreest chaos bij Nederlands vuurwerkverbod

In Nederland buigt de regering zich vandaag over een algemeen vuurwerkverbod dit najaar.  "Wij hopen op duidelijke regels want er zijn zes vuurwerkwinkels op Belgisch grondgebeid", zegt burgemeester Frans De Bont van enclavegemeente Baarle-Hertog op Radio 2 Antwerpen. 

Wat is er Nederlandser dan een vuurpijl van oud op nieuw? Toch denkt de Nederlandse regering na over een vuurwerkverbod dit eindejaar. Elk jaar gebeuren er bij onze noorderburen heel wat ongelukken met vuurwerk. Met een verbod wil Nederland de ziekenhuizen niet extra belasten tijdens de coronacrisis. Een beslissing over zo'n verbod wordt vandaag verwacht.

"We volgen de situatie uiteraard op de voet", zegt Frans De Bont, de burgemeester van de Belgische enclavegemeente Baarle-Hertog. "Wij hebben in ons kleine dorpje zes vuurwerkwinkels op Belgisch grondgebied. Dat zijn niet-essentiele winkels dus blijven ze gesloten tot 13 december. Afhalen mag wel. Stel je voor dat we in een situatie belanden waar Nederlanders geen vuurwerk mogen afsteken maar het wel komen kopen bij ons. Dat wordt een hele hutsekluts die we op zijn Baarles moeten oplossen en in goede banen leiden", zegt De Bont. "Ik hoop dus op duidelijke regels, niet op een toestroom naar de Belgische vuurwerkwinkels."

Stel je voor dat Nederlanders geen vuurwerk mogen afsteken maar het wel bij ons mogen kopen

Frans de Bont, burgemeester Baarle-Hertog

Strengste regel geldt

Het Belgische Baarle-Hertog ligt zo goed als volledig binnen de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau. Sommige straten en wijken zijn deels Nederlands, deels Belgisch zonder duidelijke overgang."Dat is sinds de coronacrisis een moeilijk verhaal. De regels veranderen langs de beide kanten van de grens constant", zegt De Bont in "Start Je Dag".  "Tot nog toe hanteerden we de strengste regel voor de beide gemeentes. Onze Vlaamse bibliotheek hebben we gesloten toen de bieb in Nederland toe moest. Afhalen is bij ons bijvoorbeeld pas mogelijk geworden toen Nederland het ook toeliet. Zonder die afstemming zouden er constant inwoners van beide gemeentes in de fout gaan, en dat willen we vermijden." 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen