AFP or licensors

China feliciteert dan toch Joe Biden met zijn verkiezing tot president van de VS

Na bijna een week van stilzwijgen heeft nu China de Amerikaanse verkozen president Joe Biden gefeliciteerd met zijn overwinning. Dat dat zo lang geduurd heeft, is veelzeggend. Overigens vandaag hebben de grote Amerikaanse media nu ook de staat Arizona toegewezen aan Biden. Die heeft nu al zeker 290 kiesmannen achter zich, 20 meer dan noodzakelijk.

Meteen nadat zaterdag Joe Biden door grote media was uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen stroomden de gelukwensen binnen, vooral dan uit Europa en bondgenoten in Azië zoals Zuid-Korea en Japan. Even opvallend bleef het erg stil in Rusland, China en Turkije. Enkele dagen geleden sloot Ankara zich dan toch aan bij de reeks gelukwensen, nu doet ook China dat.

Wij respecteren de keuze van het Amerikaanse volk en bieden onze gelukwensen aan aan mijnheer Biden en mevrouw Harris

Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken

Dat China zo voorzichtig bleef, is opvallend. Enerzijds wou Peking zich wellicht niet mengen in de bitsige tweestrijd tussen Biden en huidig president Donald Trump die zich niet bij zijn nederlaag wil neerleggen. Te lang wachten zou ook een negatief signaal zijn en nu het steeds meer waarschijnlijk lijkt dat Biden de nieuwe president wordt, komen de Chinezen dan toch over de brug. 

De relaties tussen de VS en China mogen dan slecht zijn door de handelsoorlog en de corona-uitlatingen van president Trump ('Wuhan-virus", "kung flu" en dergelijke), toch is Peking wellicht ook niet razend enthousiast over Biden. De relaties tussen beide grootmachten zullen wellicht gespannen blijven door zo veel tegenstellingen in Xinjiang, Hongkong, handel, de Zuid- en Oost-Chinese Zee en nog meer en ook bij de Democraten in de VS luidt de vraag naar een harde aanpak.

Meer nog: vrijwel zeker zal Biden de verstoorde relaties en allianties van de VS met bondgenoten in het Verre Oosten opnieuw verbeteren en verstevigt dat dus de Amerikaanse positie, waar die onder Trump afgebrokkeld is. Ook dat is niet echt goed nieuws voor China. Bovendien zal Biden onder druk staan om te tonen dat hij niet "soft on China" is. 

Biden wint nu ook in de staat Arizona

Intussen hebben vrijwel alle grote media in de VS nu ook de staat Arizona in het zuidwesten van de VS toegeschreven aan Joe Biden. Arizona werd op verkiezingsnacht al door Fox News aan Biden toegewezen, maar de andere Amerikaanse zenders volgden toen nog niet. Het verschil was te klein om de staat al aan iemand toe te wijzen.

Nu hebben verschillende Amerikaanse zenders de staat wel aan Biden toegewezen. Met de 11 leden voor het kiescollege die er te verdienen waren, heeft Biden nu 290 leden voor het kiescollege achter zich. Dat zijn er 20 meer dan de nodige 270 om de nieuwe president te worden. Huidig president Donald Trump blijft voorlopig op 217 staan. Er blijven nu nog twee staten over die niet zijn toegekend: North Carolina en Georgia.

Ondanks dat duidelijk verschil heeft Trump zijn nederlaag nog altijd niet aanvaard. Zijn medewerkers verhinderen voorlopig ook dat de overgangsperiode tussen de president en de verkozen president kan ingaan.

Het is voor het eerst sinds 1996 dat een Democratisch president kon winnen in Arizona (Bill Clinton)

De overwinning van Biden in Arizona is opmerkelijk. Het was al van 1996 geleden dat een Democratische kandidaat die staat kon binnenhalen. Dat was toen Bill Clinton, die toen verkozen werd voor zijn tweede ambtstermijn.

Dat een dergelijk Republikeins bolwerk voor een Democraat stemt, heeft wellicht te maken met de inwijking van meer progressieve mensen uit Californië. Anderzijds zijn ook de scheldpartijen van president Trump tegenover Vietnam-held en voormalig Republikeins senator John McCain en zijn vrouw Cindy slecht gevallen in diens thuisstaat Arizona. McCain is overleden, maar zijn vrouw had opgeroepen om voor de Democraat Joe Biden te stemmen.

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

Meest gelezen