De Duitse minister Horst Seehofer wil dat de lidstaten meer doortastend optreden tegen terreur.
AFP or licensors

EU wil "alle middelen inzetten tegen het barbaarse terrorisme"

Tijdens een virtuele top hebben de EU-ministers van Binnenlandse Zaken de maatregelen verscherpt in de strijd tegen het terrorisme. De buitengrenzen worden versterkt, maar vooral online radicalisering en het verspreiden van haatboodschappen moet worden ingeperkt.

De gemeenschappelijke verklaring was opgesteld door Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, maar is op de top wat afgezwakt. Onder meer het woord "islam" komt er niet langer in voor. Wel extremisme van allerlei aard. Die landen zijn recent getroffen door jihadistisch geïnspireerde moordpartijen in Parijs, Nice, Dresden en Wenen.

We strijden niet tegen religies of politieke overtuigingen, maar tegen fanatiek en gewelddadig extremisme

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer

De Duitse minister en voorzitter van de top Horst Seehofer (CSU) vatte het als volgt samen: "Alle beschikbare middelen zullen worden ingezet tegen extremisme en terrorisme, maar met behoud van alle garanties voor de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden". 

Concreet willen de ministers een versterking van de buitengrenzen. Zo zou blijken dat 22 procent van de mensen die in de Schengenzone binnenkomen, niet volledig geregistreerd zijn. Dat moet dus beter worden. 

Tegelijk zijn de lidstaten het ook eens om de verspreiding van haatboodschappen en online radicalisering aan te pakken. Tegen eind dit jaar zou er een akkoord moeten zijn om providers te verplichten om dat soort terreurpropaganda binnen het uur van het internet te halen. Ook moet er paal en perk gesteld worden aan extremistische stromingen die religieuze tradities misbruiken. "We moeten bevorderen dat religieus onderwijs binnen de EU strookt met de Europese grondrechten en waarden", zo staat in de verklaring. Eerder had Europees president Charles Michel gevraagd dat moslimgeestelijken zoals imams zouden opgeleid worden in Europese instituten in plaats van buiten Europa.

Ook wil de verklaring de sociale cohesie bevorderen en stelt de verklaring dat van "migranten verwacht wordt dat ze een actieve inspanning leveren om in de EU geïntegreerd te worden". 

Iets meer omstreden was de eis van de Duitse minister Seehofer dat de inlichtingendiensten toegang zouden krijgen tot versleutelde informatie en private chats van terreurverdachten. Ondanks kritiek dat dit een inbreuk zou zijn op de privacy, vindt Seehofer die stap noodzakelijk. 

Meest gelezen