Radio 2

Aalter sluit parkings aan bossen: "Willen dat mensen te voet of met de fiets komen", oppositie spreekt van pestgedrag

Aalter sluit alle parkings af aan bossen in de gemeente om coronawandelaars zo te ontraden om er met de auto op uit te trekken. Enkel aan het Drongengoedbos kan wel nog geparkeerd worden. De oppositie is niet te spreken over de maatregel en noemt het pestgedrag. 

De druk op natuur- en bosgebieden is groot tijdens deze tweede coronagolf. Veel mensen willen ontspannen door te wandelen en kiezen daarvoor soms ook voor groen wat verder weg van huis. Op de parkeerterreinen aan bossen en natuurgebieden is het dan ook in heel Vlaanderen erg druk de voorbije dagen. Het is zelfs drukker dan ooit, en dat komt door het mooie weer en de verlengde herfstvakantie. Gemeente Aalter neemt nu maatregelen en sluit alle parkeerterreinen aan bossen op haar grondgebied, met uitzondering van die rond het Drongengoedbos.  

Koning auto hoort thuis. Mensen kunnen net zo goed te voet of met de fiets komen. 

Herlinde Trenson (CD&V), schepen Aalter

Het grote verschil met de vorige coronagolf en de lockdown is dat niet-essentiële verplaatsingen, bijvoorbeeld naar een natuurgebied verderop, wel kunnen. In Aalter zorgt dat voor te veel druk op de lokale bossen, vindt het gemeentebestuur. "Mensen komen echt van overal, het is een heuse overrompeling voor onze natuur. Dat is niet de bedoeling, onze natuur heeft rust nodig”, zegt schepen Trenson (CD&V). Aalter houdt de randparkings aan het Drongengoedbos, het grootste natuurgebied in Oost-Vlaanderen, wel open. "Daar kunnen mensen wel nog terecht met de auto, bijvoorbeeld gezinnen met jonge kinderen." 

Groen stapt naar provincie: "Dit is een pestmaatregel"

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over de maatregel van het gemeentebestuur en stapt zelfs naar de provincie met een klacht. "Het is een pestmaatregel die onnodig en asociaal is", zegt Mieke Schauvliege (Groen). "Het zorgt trouwens voor parkeerdruk elders. Mensen komen toch maar zetten hun auto gewoon overal." 

Meest gelezen