Gemiddelde jaartemperatuur in ons land loopt op tot 10,9 graden Celsius

Als u Frank Deboosere, Sabine Hagedoren of Bram Verbruggen volgend jaar over de “gemiddelde jaartemperatuur” hoort praten, dan zullen zij het over een andere temperatuur hebben dan vandaag. Dat komt omdat de “gemiddelde jaartemperatuur” vanaf 1 januari 2021 gebaseerd zal zijn op een andere berekening.

De Wereld Meteorologische Organisatie vraagt sinds 2010 om elk decennium de “gemiddelde jaartemperatuur” opnieuw te berekenen. De reden daartoe is de klimaatopwarming, die maakt dat de temperaturen snel wijzigen. 

Berekend over 30 jaar

Onze meteorologische dienst, het KMI (het Koninklijk Meteorologisch Instituut), berekent de gemiddelde jaartemperatuur in ons land over een periode van 30 jaar. Tussen 1981 en 2010 bedroeg de gemiddelde jaartemperatuur in België (in Ukkel) 10,6 graden Celsius. Bij de nieuwe berekening, gebaseerd op de periode 1991-2020, bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur 10,9 graden Celsius. 

Vanaf januari zul je ons minder vaak horen zeggen dat de temperaturen boven of onder het gemiddelde liggen.

Frank Deboosere, weerman

Het is die temperatuur - 10,9 graden Celsius -  die vanaf januari geldt als “referentietemperatuur”. 

 “De nieuwe berekening betekent dat je ons vanaf januari minder vaak zult horen zeggen dat de temperaturen boven of onder het normale gemiddelde liggen”, zegt weerman Frank Deboosere.  “Want het gemiddelde is dus verschoven, en dat voor elke maand”.    

Opvallend is dat de gemiddelde jaartemperatuur in de periode 1961-1990 maar 9,8 graden Celsius bedroeg. Sinds 1981 is die per decennium met 0,38 graden Celsius gestegen. 

Meest gelezen