Marjolijn Van Damme - Erfgoed Vlaanderen

Gravenkasteel Humbeek definitief beschermd als monument

Het Gravenkasteel in de Grimbergse deelgemeente Humbeek is definitief beschermd als monument. Zowel het gebouw zelf als de vroegere stoeterij en het park rond het kasteel krijgen de titel van monument. Dat heeft Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) beslist.

"Het imposante waterkasteel van Humbeek heeft in de oude kasteelvleugel een rijke interieuraankleding. Dat wordt gecombineerd met een fraaie paardenstoeterij in een hamonieuze neotraditionele stijl", aldus minister Diependaele. Het kasteel was oorspronkelijk van de heren van Humbeek en ligt op een omgracht eiland met aan beide kanten losstaande bijgebouwen. Via een brug aan het poortgebouw krijg je toegang tot het kasteel dat ook wel eens Lundenkasteel wordt genoemd. Rondom het kasteel ligt ook nog een park van ongeveer 20 hectare groot.

Bewaard voor de toekomst

Door de definitieve bescherming is de eigenaar voortaan verplicht om - indien nodig - werken uit te voeren zodat het gebouw in goede staat blijft. Ook mag hij niet meer zomaar veranderingen aanbrengen aan het uitzicht van het kasteel of de omgeving. Daar moet je altijd toestemming voor vragen aan de overheid. Ook sloop- of andere afbraakwerken zijn uiteraard uit den boze. Het kasteel, de paardenstoeterij én het domein moeten met andere woorden in hun oorspronkelijke staat bewaard blijven. 

De paardenstoeterij van het Gravenkasteel in Humbeek.
Marjolijn Van Damme - Erfgoed Vlaanderen

Meest gelezen