AP2004

Hond doodgebeten door wolf in Houthalen-Oost: "Geen probleemwolf aan het werk", zegt Agentschap voor Natuur en Bos

In de Zalmstraat in Houthalen-Oost (Houthalen-Helchteren) is 's nachts een hond doodgebeten door een wolf. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wijst alles erop dat de hond was uitgebroken en dat de wolf de indringer in zijn territorium heeft gedood. De burgemeesters van Houthalen-Helchteren en Oudsbergen maken zich zorgen over het voorval. 

"Dit is toch een pijnlijk voorval", zegt burgemeester Alain Yzermans van Houthalen-Helchteren (SP.A-Groen-Plus). "Ik denk dat er heel veel vragen over zijn, dus ik heb aan ANB gevraagd om dringend te overleggen met de 7 betrokken gemeenten in Limburg. Om meer uitleg te geven over het protocol voor probleemwolven en het globale wolvenplan."  

Ook burgemeester Ceyssens van Oudsbergen (CD&V) maakt zich zorgen. "Ik las eerder al in een verslag van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) dat er nog al eens resten van een hond in de uitwerpselen van een wolf zijn gevonden. Ze dachten toen dat het om een gevonden dode hond ging, of na een gevecht. En nu zien we dat er in een achtertuin een hond is gedood. Dat verontrust me toch." 

Als er een probleemwolf is, dan moet die verwijderd worden

Burgemeester Lode Ceyssens, Oudsbergen

"Als er een probleemwolf is, dan moet die verwijderd worden", gaat Ceyssens verder. "Dat heeft de minister ook gezegd." Maar volgens het Agentschap voor Natuur en Bos is er helemaal geen probleemwolf. 

Het is voorbarig om na 1 voorval over een probleemwolf te spreken

Jeroen Denaeghel, woordvoerder ANB

"Er is nu 1 hond gedood, het is voorbarig om daar al conclusies uit te trekken en te zeggen dat het een probleemwolf is", zegt Jeroen Denaeghel van ANB. "Natuurlijk volgen we dit van nabij op. Om over een probleemwolf te spreken moet het om een wolf gaan die langere tijd in bebouwd gebied vertoeft en meerdere aanvallen uitvoert op een erf of in een tuin. Daar is nu totaal geen sprake van."

Meest gelezen