AGF Foto All rights reserved.

Zuiden Italië zwaar getroffen door corona: "Het is dramatisch, we zijn bang dat er te weinig bedden en zuurstof zijn"

Italië - en dan vooral het zuiden - wordt (alweer) zwaar getroffen door het coronavirus. Net als gisteren duiken er vandaag dramatische beelden op uit de ziekenhuizen. "Voor ons is dit de eerste keer. We hebben schrik dat er te weinig ziekenhuisbedden en zuurstof zullen zijn."

Tijdens de eerste coronagolf werd vooral het noorden van Italië zwaar getroffen. De beelden van patiënten die in de gang van het ziekenhuis lagen, gingen de wereld rond. Deze zomer bleef het land het relatief goed doen. Terwijl zowat overal de cijfers begonnen te stijgen, bleef het in Italië relatief rustig op het vlak van corona. Tot nu. 

De laatste dagen duiken opnieuw dramatische beelden op uit Italië. Deze keer vooral uit het zuiden van het land, een deel dat in de eerste golf wat gespaard bleef. In het Cotugnoziekenhuis in Napels kregen mensen gisteren zuurstof in hun eigen auto, omdat alle bedden vol lagen. 

Bekijk hieronder de beelden van gisteren:

Video player inladen...

"Het is dramatisch om zulke beelden te zien", zegt Rodolfo Punzi aan "Terzake". Hij is de directeur infectieziekten van het bewuste ziekenhuis. "Maar ik ben ook trots omdat verplegers en dokters zich niet spaarden en naar buiten trokken om de mensen in de auto's te verzorgen, ook al lag de spoeddienst vol. Veel van deze mensen hadden wellicht ook thuis kunnen worden geholpen, zonder dat ze naar spoed gingen."

Bekijk hier de reportage uit "Terzake". De tekst gaat voort onder de video. 

Video player inladen...

"Voor ons (het zuiden, red.) is dit de eerste keer, in tegenstelling tot het noorden van het land", zegt Alfredo Guarino, pediater in het Universitair Ziekenhuis Federico II in Napels. "In het noorden zitten ze in de tweede helft van de wedstrijd. Zij weten waar ze mee te maken krijgen. Wij zitten nog in de eerste helft, wij moeten COVID nog leren kennen. Er is ook bezorgdheid over de schaarste van ziekenhuisbedden en zuurstofflessen."

De oorzaak? "Onze regio betaalt de prijs voor jarenlange besparingen", zegt Punzi. "Het zuiden heeft nooit grote organisatorische capaciteiten gehad", besluit Guarino. 

Hoe is de situatie in het land op dit moment? "Terzake"-journalist Willem Van Mullem vat het samen. 

Video player inladen...

Meest gelezen