Jubileumeditie van Leuvense veldrit zonder publiek: “Bier en Vlaamse schlagers zijn er dit jaar niet bij” 

In tegenstelling tot heel wat veldritcrossen die zijn afgelast door corona, gaat die van Leuven zaterdag wél door. Het is bovendien het  tienjarig jubileum van de cross, maar die verjaardag zal noodgedwongen zonder publiek gevierd worden.  

De kazerne van Hemptinne in Heverlee bij Leuven vormt zaterdagmiddag het decor voor de tiende editie van de Leuvense veldritcross. De “Ethias Cross Leuven” zal door corona wel achter gesloten deuren georganiseerd worden en met strikte veiligheidsmaatregelen voor renners, omkadering en medewerkers. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het coronavirus. “Het is sowieso een heel raar veldritseizoen, een heel raar jaar”, zegt Erwin Vervecken van organisator Golazo sports. “Het is sowieso aanpassen. De cross leeft natuurlijk van publiek, sfeer, biertenten en Vlaamse schlagers. Die tradities in de cross zijn er dit jaar niet meer bij.”

Financiële domper

Ook financieel betekent dit toch een domper, zegt Erwin Vervecken: “De cross leeft van drie inkomstenbronnen: publiek, publiekscatering en sponsoring. Twee van de drie vallen nu weg, we moeten het dus enkel met sponsorgeld doen. Gelukkig wordt de cross nog live op tv uitgezonden, dat is ons grote geluk. Sport zou niet overleven als er geen live-uitzendingen op tv zouden zijn. In deze tijden dat iedereen binnen moet blijven, zorgt zo’n veldrit toch ook voor wat vertier.”

Lagere startgelden: renners beseffen dat het dit is, of helemaal geen cross
Erwin Vervecken, Golazo sports

Ook voor de renners is het aanpassen, ook zij missen de sfeer van het publiek en bovendien ligt het startgeld ook lager dan tijdens een normaal veldritseizoen. “Een deel van het verlies dat we hebben door geen publiek te hebben, wordt gecompenseerd door lagere startgelden. We zijn bij de renners gaan aankloppen en in het begin was er heel veel gemor. Renners worden betaald met prijzengeld, maar ook met startgeld, zeker de toppers. Ik zou er als renner ook niet gelukkig mee geweest zijn als dat plots lager is. Maar ze zijn tot het besef gekomen dat het dit is, of helemaal geen cross", aldus Vervecken. 

Zaterdag staan in Leuven heel wat toppers aan de start met onder andere Toon Aerts, Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. De heren starten om 15 uur, de vrouwen om 13.45 uur.

Meest gelezen