Radio 2

Leerkracht uit Gent is testpersoon voor coronavaccin en vrijwilliger: “Dit helpt meer dan een wit laken voor het raam hangen”

Kristel Bert uit Mariakerke bij Gent is proefpersoon voor een coronavaccin. Ze hoopt zo iets te kunnen betekenen voor de zorgsector. “Veel testpersonen zijn bang, maar dit is té belangrijk.” Kristel is ook vrijwilliger in een rusthuis. “Het geeft veel voldoening.” 

De race naar een coronavaccin loopt en heel wat farmabedrijven zitten in de laatste testfase voor er een algemene goedkeuring, verdeling en inenting kan beginnen. Om te checken of het vaccin goed werkt worden er nu testen uitgevoerd op mensen. Testpersonen nemen daarbij een risico. Kristel Bert uit Mariakerke, bij Gent, gaf zich op zonder aarzeling. 

Iedereen wil snel een vaccin maar niemand wil proefpersoon zijn

Kristel Bert

“Ik heb niet geaarzeld omdat ik denk dat de laatste testfase relatief veilig is. Iedereen heeft de mond vol over een snel vaccin maar als ik dan mensen vraag of ze testpersoon zouden willen zijn, zegt iedereen die ik ken nee”, lacht Kristel. “Ik hoop zo mijn steentje bij te dragen. Ik ben ook leerkracht en als ik inderdaad een vaccin krijg dat werkt, is het mooi meegenomen. Dan kan ik na de vakantie niet besmet raken of het virus verspreiden. Of ik echt een vaccin kreeg weet ik niet.” 

14 maanden onderzoek

Kristel doet mee aan een onderzoek dat meer dan een jaar loopt. “In augustus is het vooronderzoek begonnen. Ik heb een eerste inenting gekregen begin september, de 2e volgde vorige week. Ik voelde me telkens achteraf koortsig en ik had ook wat hoofdpijn. Dat was niet van pintjes te drinken de avond ervoor want de voorwaarden van het onderzoek zijn erg streng.” Kristel moet nog een 10-tal keer naar het ziekenhuis voor allerlei controles. Enkele testpersonen krijgen het echte coronavaccin, anderen krijgen een vals geneesmiddel, een placebo. “Ik denk dat ik het echte heb gekregen, omdat ik een beetje ziek was maar zeker ben ik dat natuurlijk niet.” Kristel krijgt voor het hele onderzoek een vergoeding van 1.500 euro. 

Ik voel me nu kiplekker, ik had er telkens maar 2 dagen last van
Kristel Bert

Strenge voorwaarden

Niet iedereen kan testpersoon worden voor het coronavirus. De screening is grondig en de kandidaten moeten aan strenge eisen voldoen. “In het onderzoek waar ik aan meewerk, zijn er enkel testpersonen onder de 55 die geen andere medicatie nemen en niemand heeft overgewicht. Er is ook een drugtest op voorhand die uiteraard negatief moet zijn en op bepaalde momenten tijdens het onderzoek is bijvoorbeeld ook cafeïne verboden. 

"Komt van pas in de les"

Kristel is leerkracht Gedrags- en Cultuurwetenschappen in het middelbaar onderwijs. Ze geeft soms ook les over ethiek. “Het is interessant om ook in de klas te gebruiken. Welke risico’s neem ik? Waarom? Is dit ethisch? En, maak ik nu niet meer het verschil dan een laken voor mijn raam te hangen dan de zorg te steunen?” 

Geen extra vakantie

Het engagement van Kristel gaat verder dan meewerken aan een coronaonderzoek. “Ik heb net als alle leerkrachten een week extra vakantie gekregen en ik heb me meteen opgegeven als vrijwilliger om mee te helpen in een corona-afdeling in een woonzorgcentrum in de buurt. Ik doe er alles wat een zorgkundige doet: mensen wassen, eten geven, luiers verversen. Ik heb wel wat ervaring want ik deed het ooit ook als vakantiejob. Het is druk, er is amper tijd om te eten, maar de dankbaarheid van de bewoners geeft erg veel voldoening.” 

Meest gelezen